COVID / U ovoj zemlji pronađen novi soj koronavirusa

01. 04. 2021. u 12:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 17

Znanstvenici su novu varijantu koronavirusa otkrili u Brazilu u gradu Sorocaba te se trenutno provode daljnja istraživanja.

Nova varijanta slična je onoj pronađenoj u Južnoafričkoj Republici, napisao je na Twitteru brazilski biomedicinski institut Butantan.

Varijanta je otkrivena kod 34-godišnjakinje koja je imala blaže simptome, prenosi N1.

“Pacijentica je rekla da nedavno nije putovala po Brazilu niti izvan njega”, rekao je Paulo Menezer, direktor štaba za borbu protiv koronavirusa Sao Paula.

Mutacije su uobičajene kod virusa, a događaju se kad se genetski sastav promijeni tokom replikacije.

Dosad je otkriven niz varijanti, a najveću zabrinutost izazvale su one otkrivene u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

Brazil je među državama najteže pogođenima pandemijom, a veći broj umrlih i zaraženih imaju samo Sjedinjene Države.

Najveća južnoamerička država svakodnevno ruši rekorde broja umrlih. Ministarstvo zdravstva u srijedu je objavilo da je taj dan umrlo rekordnih 3869 ljudi, time oborivši dotadašnji rekord srušen dan ranije.

U Brazilu je ukupno umrlo 321 hiljada ljudi, a od početka pandemije je potvrđeno 12,7 miliona slučajeva zaraze.

Zdravstveni sistem te zemlje s 210 miliona stanovnika je pred kolapsom te je nastupila nestašica lijekova i opreme, uključujući respiratore.

Brazilski predsjednik, desničar Jair Bolsonaro, umanjivao je opasnost virusa i izrazio sumnju u djelotvornost cjepiva.

Nedavno je promijenio ton, pa je zbog kritika upućenih njegovoj vladi za upravljanje pandemijom zamijenio šest ministara, a svoje položaje napustili su i čelnici vojske i mornarice.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA