! / Kalifornijska varijanta: Novi soj korone širi se Amerikom

14. 02. 2021. u 10:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Novi soj COVID-19 otkriven je u Južnoj Kaliforniji, a novo istraživanje pokazalo je da se ova varijanta širi širom SAD-a i svijeta.

Ova varijanta nazvana je CAL.20C, a prvi put je otkrivena u julu u okrugu Los Angeles. Ponovno se pojavila u Južnoj Kaliforniji u oktobru. Nakon toga se počela dalje širiti tokom novembra i decembra.

Čini se da je ovom varijantom koronavirusa zaraženo polovica aktivnih slučajeva u Južnoj Kaliforniji. Još nema podataka o tome je li ova varijanta smrtonosnija od do sada poznatih sojeva te hoće li na varijantu CAL.20C djelovati raspoložive vakcine, piše Medical xpress. U toku su istraživanja koja će pokušati odgovoriti na ta pitanja.

Nove inačice ne utiču uvijek na ponašanje virusa u tijelu”, rekao je koautor studije dr. Eric Vail, docent patologije u Centru za bioinformatiku i funkcionalnu genomiku na Cedars-Sinai.

Od 22. januara ova varijanta je pronađena širom SAD-a, ali i u Danskoj, Australiji, Izraelu, na Novom Zelandu, u Singapuru i Velikoj Britaniji, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Journal of American Medical Association.

Po svoj prilici, vakcina za COVID trebat će se prilagođavati na godišnjem nivou, kao što je slučaj sa vakcinama protiv gripe.  Ako ove varijante izmaknu kontroli, suočit ćemo se s još jednim velikim valom infekcija, hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Vjerovatno ćemo dugo živjeti s COVID-19, piše Forbes.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA