Austrija: U Beču naređeno zatvaranje džamije

9
Radiosarajevo.ba
Austrija: U Beču naređeno zatvaranje džamije
Foto: EPA-EFE / Beč, nakon napada

Glavna organizacija koja predstavlja muslimane u Austriji saopćila je da je pokrenula zatvaranje jedne džamije.

Austrijska vlada naredila je zatvaranje "radikalne džamije" i islamskog centra četiri dana nakon atentata u Beču koji je izveo simpatizer grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

"Džamija i centar su pridonijeli radikalizaciji napadača", naveli su iz vlade.

Četvero mrtvih

Glavna organizacija koja predstavlja muslimane u Austriji i vodi 360 džamija (IGGOe), saopćila je da je pokrenula zatvaranje jedne džamije koja je "kršila svoju doktrinu", prenosi Hina.

"Sloboda je dragocjeno dobro u našoj zemlji, koje moramo štititi i od onih iz naših redova", rekao je predsjednik organizacije Umit Vural.

Dan nakon atentata u kojem su ubijene četiri osobe u centru glavnog grada, kancelar Sebastian Kurz je izrazio "odlučnost u borbi protiv političkog islama, ideologije koja predstavlja opasnost za europski model života".

Policija je privela 16 osoba od kojih su neki poznati pravosuđu.

Šest privedenih je pušteno, rekla je u petak glasnogovornica državnog tužilaštva Nina Bussek.

Dvadesetogodišnji napadač porijeklom iz Sjeverne Makedonije Kujtim Fejzulai u ponedjeljak je u centru Beča počeo pucati na ljude, ubivši pritom četvero i ranivši 22 osobe.

Policija ga je ubila neposredno po počinjenju napada, samo devet minuta nakon što je počeo pucati.

Obavještajne pogreške

Napadač je služio zatvorsku kaznu za pokušaj pridruživanja borcima ISIL-a u Siriji, ali pušten je početkom decembra pod uvjetom da mora sarađivati s policijom i neprofitnom organizaciju Derad koja vodi programe deradikalizacije.

Austrijski kancelar Kurz kritizirao je Fejzulaijevo rano puštanje kao pogrešku, a ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer rekao je da je Fejzulai prevario Derad tvrdeći da više nije radikalan.

Dužnosnici Derada to su opovrgnuli, rekavši da ni u jednom trenutku nisu zaključili "da je čovjek deradikaliziran".

Ministar Nehammer je rekao u srijedu da su napravljene obavještajne pogreške jer je Slovačka u julu dojavila Austriji da je tamo Fejzulai pokušao kupiti municiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije