Zove se Kujtim Fejzulai: Poznato više detalja o napadaču iz Beča

6
Radiosarajevo.ba
Zove se Kujtim Fejzulai: Poznato više detalja o napadaču iz Beča

Ubijeni napadač iz Beča je 20-godišnjak koji je imao dvostruko državljanstvo – Sjeverne Makedonije i Austrije. Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer objavio je to u utorak, dok je njegovo Ministarstvo otkrilo da se napadač zove Kujtim Fejzulai.

Nije bilo sumnje da je bio pristaša radikalne terorističke milicije "Islamska država" (IS). Fejzulai je 25. aprila 2019. osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju kako bi se pridružio ISIS-u.

Krajem iste godine, 5. decembra 2019, uslovno je pušten na slobodu, kao mlađa punoljetna osoba na koju su se odnosile privilegije Zakona o sudu za maloljetnike.

Policijske snage ubile su 20-godišnjaka u ponedjeljak navečer u blizini crkve Ruprechts, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Kao što je Nehammer dalje objasnio, u blizini doma počinitelja već su se obavljene opsežne racije. Konkretno, izvršeno je 15 pretresa kuća i nekoliko osoba je uhapšeno.

"Fejzulai je bio naoružan automatskim dugačkim pištoljem, pištoljem i mačetom za izvođenje ovog odvratnog napada na nevine građane, te opremljen lažnim eksplozivnim pojasom", rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova.

Nehammer je agenciji APA potvrdio da je Fejzulai objavio fotografiju na svom Instagram nalogu prije napada i to prilikom pokazao dva komada oružja za koja se vjeruje da ih je kasnije koristio u napadu.

U početku nije bilo jasno je li 20-godišnjak objavio zakletvu na vjernost "Islamskoj državi" (IS) i proslijedio video snimke napada francuskom satiričnom časopisu "Charlie Hebdo" samo nekoliko sati prije zločina. O potonjem je prvobitno izvještavao njemačkom "Bild Zeitungu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije