Tvorac Bayraktara: Cijeli svijet želi naše dronove nakon rata u Ukrajini

7
Radiosarajevo.ba
Tvorac Bayraktara: Cijeli svijet želi naše dronove nakon rata u Ukrajini
Foto: EPA / Tvorac Bayraktar

Dejstvovanje turskog borbenog drona Bayraktar u ratu u Ukrajini proslavilo je ovu letjelicu, ali i njenog idejnog tvorca Selcuka Bayraktara.

Ovaj naučnik, koji sa svojim bratom Halukom vodi istanbulsku firmu Baykar, rekao je da su dronovi pokazali kao oružjem budućnosti.

"Bayraktar TB2 radi ono što i treba da radi - uklanja neke od najnaprednijih protivzračnih sistema i naprednih artiljerijskih sistema kao i oklopna vozila. Cijeli svijet je sada naša mušterija", rekao je.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Ovo moćno oružje, koje koristi ukrajinska strana, ima raspon krila od 12 metara i može se vinuti do 25.000 stopa prije nego što krene u misiju uništavanja tenkova laserski navođenim sa oklopnim bombama.

Osim vojnih planova, Bayraktar ističe kako njegova kompanija u budućnosti planira proizvodnju specifičnih civilnih "taksi dronova".

"Već uveliko radimo na taksi dronovima, a za to ćemo morati razviti tehnologiju višeg nivoa, ali će ona revolucionirati način na koji će se ljudi prevoziti u gradovima", poručuio je Bayraktar u intervjuu za Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije