Ovo je Bayraktar - turski borbeni dron u ratu u Ukrajini

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je Bayraktar - turski borbeni dron u ratu u Ukrajini
Foto: Ministarstvo odbrane u Turskoj / Bayraktar dron

Na videu koji trenutno kruži društvenim mrežama se čuje patetična himna turskom borbenom dronu Bayraktar, za koji Kijev tvrdi da je nekoliko puta uspješno upotrijebio protiv ruske vojske. Na snimku se vide slike navodnog uništavanja ruskih vozila i artiljerijskih oruđa. Propaganda se marljivo provodi jer je video titlovan na engleskom i turskom jeziku.

Ukrajinska vlada je također na društvenim mrežama objavila nekoliko video zapisa navodnih "uspješnih" akcija ovih dronova. Video je prije nekoliko dana na Twitteru objavila i ukrajinska ambasada u Turskoj.

Međutim, nema pouzdanih informacija o tome koliko često i koliko uspješno je Ukrajina zapravo koristila ove dronove do danas. Ne može se provjeriti ni tvrdnja Moskve da je oborila neke bespilotne letjelice tipa Bayraktar. Činjenica je da Ukrajina ove borbene dronove ima od 2019. godine. U roku od tri godine je kupljeno oko 50 ovih dronova, piše DW.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je prije nekoliko dana objavilo da je isporučen određeni broj dodatnih dronova Bayraktar koji su spremni za borbenu upotrebu. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy je izjavio da je njegova zemlja imala velike koristi od dronova Bayraktar.

Kao što je uobičajeno u takvim slučajevima, turska strana se još nije oglasila po ovom pitanju. Svjetska javnost je tek iz medijskih izvještaja saznala o njihovom postojanju.

Dron Bayraktar TB2 razvija i proizvodi turska kompanija "Baykar", koja je u vlasništvu dva brata. Mala kompanija osnovana 1984. godine je postala pravi gigant u industriji naoružanja tokom vlade AKP-a. Pripada porodici Bayraktar, porodici zeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Njegov zet Selcuk Bayraktar je također tehnički direktor kompanije.

Kompanija "Baykar" je, prema vlastitim navodima, od 2006. do 2021. godine sedmostruko povećala izvoz. Prema medijskim izvještajima, samo borbeni dron Bayraktar TB2 je poručen iz 16 zemalja; na primjer iz Ukrajine, Azerbejdžana, Maroka, Tunisa, Katara, Kirgistana i Turkmenistana. Poljska je takođe bila prva članica NATO-a koja je prošle godine objavila narudžbu za 24 drona.

Bayraktar TB2 je već bio u akcijama u Iraku i Siriji, Azerbejdžan ga je u Nagorno-Karabahu koristio protiv jermenskih milicija. U Libiji je korišten protiv vojske pobunjeničkog komandanta Khalife Haftara. Nedavno je navedeno da je dron korišten u Etiopiji u napadu izvršenom u januaru u kojem je ubijeno 58 civila.

Bayraktar TB2 je dugačak 6,50 metara i ima raspon krila od dvanaest metara. Može ostati u zraku više od 24 sata i ima maksimalnu brzinu od oko 220 kilometara na sat. Stručnjaci navode da je jeftiniji od zapadne konkurencije.

Može li dron uticati na tok rata u Ukrajini?

Koliko borbenih dronova Ukrajina ima i da li je Turska isporučila i dodatne naručene dronove - o tome nema pouzdanih informacija. No, i da je to tako, mogu li ovi borbeni dronovi diktirati tok rata?

Wolfgang Richter, bivši pukovnik i vojni stručnjak Fondacije Nauka i politika (SWP) sumnja u takve navode. On je u intervjuu za DW rekao da bespilotna letjelica može iz upotrebe „izbaciti tenkove ili artiljerijsko oružje." Čak i da je Kijev primio svih 60-ak turskih borbenih dronova, to bi moglo nanijeti ozbiljne gubitke ruskoj strani. U poređenju sa borbom na tlu, učinak dronova ostaje ograničen.

Rihter podsjeća da se samo ispred Kijeva nalazi vojna kolona sa oko 600 borbenih oklopnih vozila i da Rusija istovremeno sa četiri velike grupe napada Ukrajinu. Osim toga, nije poznato da li je i koliko borbenih dronova još u funkciji ili je Rusija neke od njih već uništila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije