Ukrajinci Bayraktarima pogodili dva ruska jurišna broda kod Zmijskog otoka

3
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci Bayraktarima pogodili dva ruska jurišna broda kod Zmijskog otoka
Foto: Prtscr/Twitter / Ukrajinci 'skidaju' rusku vojnu mašineriju

Ukrajinska vojska objavila je snimku za koju tvrdi da prikazuje uništenje dva ruska patrolna broda Raptor u blizini Zmijskog otoka. Navode kako brodove uništili dronom Bayraktar.

"Dva ruska čamca klase Raptor uništena su danas u zoru u blizini Zmijskohg otoka", naveo je načelnik Glavnog stožera Valeriy Zaluzhniy.

Ovaj jurišni čamac prima dvije posade i 22 člana osoblja. Ima maksimalnu duljinu od 17 metara i posebne kabine za smještaj antiterorističkih jedinica, ronilaca te spasilačkih timova.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Plovilo je integrirano s modernim navigacijskim sustavima, komunikacijama i radarima i opremljeno daljinski upravljanom oružnom stanicom za držanje mitraljeza od 14,5 mm, kao i elektro-optičkim modulom koji omogućuje otkrivanje ciljeva do dometa od 3000 metara, piše Slobodna Dalmacija.

Iako su u međuvremenu dobili veliku količinu puno jačih borbenih dronova, Ukrajinci i dalje često koriste legendarne turske Bayraktare TB2 kojima napadaju ruske snage u istočnoj i južnoj Ukrajini. Dron su i opjevali više puta.

Ti su dronovi, inače, laka meta neprijatelju. Nisu nevidljivi niti nadzvučni i za njih vojni analitičari kažu da su praktički glineni golubovi na nebu, koje je vrlo lako pogoditi.

No, posebice u prvim danima rata, Ukrajinci su Bajraktarima napravili silnu štetu Putinovoj vojsci, što se vidi na pregršt video snimaka na društvenim mrežama koje prikazuju demolirane ruske bojne divove.

Tuskim bespilotnim letjelicama s propelerima koje su naoružane laserski navođenim projektilima pogađalo se i ruske topničke baterije, opskrbne konvoje, zapovjedna mjesta... Postoje navodno i dokazi da su dronovi kojima upravljaju vojnici na zemlji preko satelita, prešli granicu Rusije i Ukrajine kako bi napali logističku infrastrukturu unutar Rusije.

Rusi su dosad dokazali snimkama kako su srušili najmanje šest Byraktara. Tvrdili su da ih je više, ali su neovisne analize pokazle da se radi o starim snimkama.

Borbeni dron Bayraktar TB2, razvila je proizvela turska kompanija Baykar, koja je u vlasništvu dva brata. Mala kompanija, osnovana 1984. godine pripada obitelji Bayraktar. Riječ je o obitelji zeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Njegov zet Selcuk Bayraktar je tehnički direktor kompanije.

Tvrtka Baykar je, prema vlastitim navodima, od 2006. do 2021. godine sedmerostruko povećala izvoz.

Prema medijskim izvještajima njihov borbeni dron naručilo je 16 zemalja, a Poljska je bila prva članica NATO-a koja je prošle godine objavila narudžbu 24 drona TB-2.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije