Tužni Božić: 245 porodica ostalo bez domova na Badnje večer

Radiosarajevo.ba
Tužni Božić: 245 porodica ostalo bez domova na Badnje večer
Foto: Twitter / Požar u Valparaisu

Najmanje je 245 kuća uništeno ili oštećeno u požaru u čileanskom lučkom gradu Valparaisu, objavio je u srijedu čelni dužnosnik regije Valparaisa Jorge Martinez Duran.

Užas na Badnju večer: Gori poznati turistički grad, stanovnici ostali bez kuća

Požar u siromašnoj četvrti obalnog čileanskog grada Valparaísa uništio je u utorak više desetaka kuća dok su se vatrogasci mučili da vatru stave pod nadzor, izvijestile su vlasti. Stanovnici su napustili svoje domove usred proslave Badnje večeri, pri čemu su neki izgubili svu svoju imovinu, pa čak i kućne ljubimce, rekao je svjedok Reutersu.

Nekoliko je četvrti grada evakuirano, saopćila je vatrogasna služba, a vlasti su organizirale dva privremena skloništa za stanovnike dijelova grada zahvaćenih požarom. 

Vlasti vjeruju da je požar podmetnut te je otvorena istraga i pokrenuta potraga za osumnjičenima, rekao je Martinez.

Vatrena stihija, potpomognuta ljetnim temperaturama južne hemisfere i snažnim vjetrom, planula je u šumskom području nakon čega se proširila na grad u središnjem Čileu.

Po službi civilne zaštite požarima je zahvaćena površina od 140 hektara, prenosi Hina.

Valparaiso je sagrađen na obroncima više brda i poznat je po svojim šarenim drvenim kućama. Stari dio grada sa svojim povijesnim zgradama, strmim ulicama i stepenicama nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije