Požari haraju Australijom: Plamen vatre do 70 metara, izgorjele 744 kuće

Anadolija
Požari haraju Australijom: Plamen vatre do 70 metara, izgorjele 744 kuće
Foto: Twitter / Požari u Australiji

Veliki šumski požari zahvatili su područje od 2,7 miliona hektara u australskoj pokrajini Novi Južni Vels, a posljedice neukrotive vatrene sve su teže.

Požari u Australiji počeli su prije više od mjesec dana, a Vatrogasna služba Novog Južnog Velsa saopćila je da je trenutno situacija najteža na obroncima Plave planine na periferiji Sydneya.

Trenutno je u Australiji aktivno 110 požara, a prema posljednjim podacima od posljedica požara u proteklom mjesecu život je izgubilo najmanje šest osoba.

Do sada je vatrena stihija uništila najmanje 744 kuće, od kojih je 20 jučer izgorjelih na Plavoj planini.

U požarima je izgorjelo i blizu dvije hiljade poslovnih objekata, uključujući 49 farmi.

Stotine vatrogasaca danima se bore protiv plamena koji se diže i do 70 metara u vis, a meteorolozi najavljuju dodatno zatopljenje što bi u Novom Južnom Velsu moglo dovesti do još teže katastrofe.

"Ovo je Armagedon": U požarima uginulo više od 2.000 koala

Šumski požari koji bjesne australskim Novim Južnim Walesom uništili su mnoga staništa koala i usmrtili više od dvije hiljade ovih simpatičnih tobolčara, objavili su stručnjaci. " Vjerovatno im nikada nećemo naći tijela ", kazao je ekolog Dailan Pugh, te dodao da je u požarima izgubljena trećina staništa koala na sjeveru Novog Južnog Walesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije