"Ovo je Armagedon": U požarima uginulo više od 2.000 koala

Radiosarajevo.ba
"Ovo je Armagedon": U požarima uginulo više od 2.000 koala

Šumski požari koji bjesne australskim Novim Južnim Walesom uništili su mnoga staništa koala i usmrtili više od dvije hiljade ovih simpatičnih tobolčara, objavili su stručnjaci.

Vjerovatno im nikada nećemo naći tijela”, kazao je ekolog Dailan Pugh, te dodao da je u požarima izgubljena trećina staništa koala na sjeveru Novog Južnog Walesa.

Koale su i ranije ostajale bez svojih staništa zbog krčenja šuma i urbanog razvoja, ali je to zadnjih mjeseci poprimilo razorne razmjere zbog požara u Novom Južnom Walesu i Queenslandu, kojih je još 140 aktivnih, piše Index.hr.

Stručnjaci smatraju da kriza sa šumskim požarima povećava rizik za nestanak koala.

Imali smo mnogo požara ranijih godina, ali ništa ovakvo. Ovo je Amargedon”, kazala je Cheyne Flanagan, direktorica bolnice za koale u Port Macquarieju.

Istakla je da je učinak požara katastrofalan, a još je cijelo ljeto pred njima.

Koale su u Novom Južnom Walesu i u Queenslandu na popisu ranjivih životinja.

U požarima je izgorjelo više od 2,7 miliona hektara površine, od čega 1,15 miliona u zoni nacionalnih parkova, što su, prema riječima Atticusa Fleminga, zamjenika ministra za nacionalne parkove i prirodu, razmjere kakve još nisu doživjeli.

Vlada Queenslanda objavila je da će odvojiti 570.000 hektara državnog zemljišta kao prioritetnu zonu za koale u svrhu njihovog oporavka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije