Trumpova desna ruka: 'Migranti otimaju kućne ljubimce i jedu ih, Harris će ih poslati u vaš grad'

1
Radiosarajevo.ba
Trumpova desna ruka: 'Migranti otimaju kućne ljubimce i jedu ih, Harris će ih poslati u vaš grad'
Foto: X.com / J.D. Vance

Nekoliko istaknutih republikanaca, uključujući potpredsjedničkog kandidata Sen. JD Vancea, promovirali su u ponedjeljak lažne tvrdnje da haićanski migranti u Ohiu ubijaju i jedu kućne ljubimce.

Ovo je najnoviji obrat u kampanji koja sve više koristi poruke koje potiču rasne tenzije, dovodeći u pitanje rasni identitet potpredsjednice Kamale Harris dok nastoji osujetiti njezine politike imigracije.

Glasine se odnose na grad Springfield u Ohiju, koji je doživio porast migracije iz Haitija zbog traženja sigurnosti u zemlji pogođenoj prirodnim katastrofama, političkim ubistvima i vladavinom bandi.

Policija objavila detalje akcije u Autocestama FBiH: 'Koruptivna djela prilikom izgradnje autoputa'

Policija objavila detalje akcije u Autocestama FBiH: 'Koruptivna djela prilikom izgradnje autoputa'

Post u Facebook grupi iz Springfilda nedavno je tvrdio da je prijateljica kćerke jedne komšije pronašla njihovu nestalu mačku obješenu na grani kod kuće haitskog komšije, te da je pripremana za jelo, prema izvještaju Springfield News-Suna. Te glasine su preuzeli konzervativni mediji i proširene su na X (ranije Twitter), gdje su stekle veliku popularnost u ponedjeljak.

"Predsjednik Trump će deportovati migrante koji jedu kućne ljubimce", objavio je račun kampanje Trumpa na X-u. "Kamala Harris će ih poslati u vaš grad sljedeći. Napravite svoj izbor, Ameriko."

Senator iz Teksasa, Ted Cruz, postavio je meme s dva mačića u zagrljaju. Tekst preko slike glasi: "Molimo vas da glasate za Trumpa da nas haitski imigranti ne pojedu."

Vance je postavio video na kojem govori o migraciji u Ohio na nedavnom saslušanju. "Izvještaji sada pokazuju da su ljudima oteti i pojedeni kućni ljubimci od strane ljudi koji ne bi trebali biti u ovoj zemlji. Gdje je naš car granice?" Neki računi su dijelili AI-generirane slike Trumpa kako drži mačku u rukama dok ga jure mase crnih muškaraca.

Nepotvrđene tvrdnje čine se kao rezultat neuredne igre telefona koja je počela kao glasina u lokalnoj Facebook grupi prije nego što je proširena do najviših nivoa konzervativnih medija i Republike Partije. One su se naširoko proširile na X, čiji vlasnik, Elon Musk, je prihvatio lažne glasine i postavio nekoliko mema koji su ih promovirali.

Neki računi su postavili snimke sa kamera s tijela sa incidenta za koji su rekli da potkrepljuje njihove tvrdnje. Međutim, te snimke su snimljene u Cantonu, Ohio, koji je više od 270 kilometara udaljen od Springfilda.

U izjavi za CNN, portparol grada Springfilda rekao je da "nije bilo vjerodostojnih izvještaja ili specifičnih tvrdnji o tome da su kućni ljubimci povrijeđeni, ozlijeđeni ili zlostavljani od strane pojedinaca unutar imigrantske zajednice."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije