Objavljeni rezultati važne ankete: Donald Trump i Kamala Harris skoro izjednačeni uoči debate

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeni rezultati važne ankete: Donald Trump i Kamala Harris skoro izjednačeni uoči debate
Foto: EPA - EFE / Donald Trump i Kamala Harris

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump i njegova demokratska suparnica, aktuelna potpredsjednica Kamala Harris izjednačeni su u zadnjim sedmicama prije održavanja izbora, pokazala je nacionalna anketa koju su proveli The New York Times i Siena College.

Trump je u plusu za jedan postotni bod - 48 posto prema 47 posto u odnosu na Harris, pokazala je anketa objavljena u nedjelju, što je minimalna razlika i mogla bi značiti pobjedu oba kandidata na izborima 5. novembra, prenosi Hina.

Premda je Trumpova kampanja prošla relativno teško razdoblje nakon što je demokratski predsjednik Joe Biden u julu odustao od utrke, zadnje ankete ukazuju na to da on i dalje ima podršku stalnih pristalica.

ViK upozorio: Više sarajevskih naselja od 22 sata neće imati vode

ViK upozorio: Više sarajevskih naselja od 22 sata neće imati vode

Anketa je pokazala kako birači smatraju da trebaju znati više o Harris, dok su njihova mišljenja o Trumpu već formirana.

U anketi je 28 posto potencijalnih birača odgovorilo da im treba više informacija o demokratskoj kandidatkinji, dok je samo devet posto reklo isto o Trumpu. Anketa pokazuje i da bi predsjednička debata koja će se održati u utorak mogla predstavljati ključan trenutak.

Trump otkrio kakvu će poziciju dati Musku u slučaju pobjede na izborima

Trump otkrio kakvu će poziciju dati Musku u slučaju pobjede na izborima

Harris će imati priliku iznijeti više pojedinosti o svojim političkim planovima dok bude debatirala s Trumpom 90 minuta. Anketa pokazuje da je utrka toliko tijesna da bi čak i marginalan poticaj za oba kandidata mogao puno značiti.

Otkako je Harris zamijenila Bidena u vrhu demokratske liste tokom ljeta, krenula je u žestoku kampanju, no ograničila je svoja javna pojavljivanja, a intervjue s medijima svela na minimum.

Ključne brojke iz najnovije ankete slične su zadnjoj usporedivoj anketi New York Timesa i Siena Collegea, objavljenoj krajem jula.

I po toj je anketi Trump bio u plusu za jedan postotak. Ankete provedene u sedam ključnih saveznih država, koje će vjerovatno odrediti pobjednika izbora, također stalno pokazuju vrlo tijesnu razliku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije