Trump u Xiju vidi "moćnog predstavnika" kineskog naroda

Radiosarajevo.ba
Trump u Xiju vidi "moćnog predstavnika" kineskog naroda
Kineski predsjednik "moćan je i štovan predstavnik svojeg naroda", nastavio je Trump koji je već toplo čestitao Xiju u nekoliko navrata na novom izboru prošlog mjeseca na čelo Kineske komunističke partije.

"Moji razgovori s predsjednikom Xijem Jinpingom bili su vrlo produktivni što se tiče trgovine i Sjeverne Koreje", izjavio je američki predsjednik na Twitteru prije puta u Vijetnam, četvrtu etapu svoje turneje po Aziji.

Kineski predsjednik "moćan je i poštovan predstavnik svog naroda", nastavio je Trump koji je već toplo čestitao Xiju u nekoliko navrata na novom izboru prošlog mjeseca na čelo Kineske komunističke partije.

Trump je tokom kampanje optuživao kinesku konkurenciju da je "ukrala" milione radnih mjesta u SAD-u.

No, u Pekingu je kazao kako ne zamjera Pekingu ogroman američki trgovinski deficit spram Kine, s kojom je SAD potpisao trgovinske sporazume vrijedne više od 250 milijarde dolara prilikom njegove posjete.

Trump je zahvalio svojm domaćinu na sudjelovanju Kine u međunarodnim sankcijama protiv Sjeverne Koreje.

No, tokom posjeta američkog predsjednika, Xi Jinping nije najavio nijednu konkretnu novu mjeru kako bi se sjevernokorejski režim primoralo da odustane od nuklearnog programa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije