Trump Sjevernoj Koreji: Nemojte nas podcjenjivati, nemojte nas dovoditi u iskušenje

Radiosarajevo.ba
Trump Sjevernoj Koreji: Nemojte nas podcjenjivati, nemojte nas dovoditi u iskušenje
Foto: EPA-EFE / Melania i Donald Trump
Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu "okrutnu diktaturu" Sjeverne Koreje da nikada ne podcjenjuje Ameriku, te da je nikada ne dovodi u iskušenje.

"Nemojte nas podcjenjivati, nemojte nas dovoditi u iskušenje", rekao je američki predsjednik pred južnokorejskim parlamentom, zaradivši veliki pljesak.

"Branit ćemo našu zajedničku sigurnost, naš zajednički napredak i svetu slobodu", dodao je.

Trump, koji je u srijedu krenuo iz Seula u Peking na sljedeću stanicu svoje azijske turneje, također je u govoru pozvao sve odgovorne države da ujedine snage, prije svega Rusiju i Kinu.

Za režim u Pjongjangu kazao je da se tranformirao u "sektu" i da se bavi "eksperimentima u laboratoriju hsitorije", te državu nazvao paklom u kojem nitko ne zaslužuje živjeti.

"Umjesto da zajamči ravnopravnost svojim građanima, ta okrutna diktatura ih procjenjuje, bilježi i kategorizira prema proizvoljnim kriterijima vjernosti državi".

Bez obzira na te teške riječi, američki je predsjednik pružio i ruku sjevernokorejskom vođi.

"Unatoč zločinima koje ste počinili protiv Boga i ljudi, želimo otvoriti put prema boljoj budućnosti", rekao je.

Trump je u južnokorejskom parlamentu govorio samo nekoliko sati nakon što je zbog lošeg vremena ipak morao otkazati nenadani posjet demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje.

Helikopteri u kojima su bili predsjednik i manja grupa novinara u njegovoj pratnji poletjeli su prema DMZ-u iz baze Yongsan, ali su se vratili zbog lošeg vremena.

Po riječima glasnogovornice američke administracije Sarah Sanders, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in trebao se ondje pridružiti Trumpu.

Bio bi to "historijski trenutak", rekla je, jer bi to bilo prvi put da se neki američki predsjednik i njegov južnokorejski kolega sastanu na tom mjestu: "Ta želja pokazuje snagu saveza između naših dviju zemalja", dodala je.

Taj kopneni pojas nekoliko desetaka kilometara sjeverno od Seula širok 4 i dug 248 kilometara pun je električnih ograda, minskih polja i protutenkovskih zidova.

U zadnjih 30 godina kratko zaustavljanje na tom važnom mjestu postalo je gotovo nezaobilazno za sve stanare Bijele kuće. Nakon posjeta Ronalda Reagana DMZ-u 1983., samo George H. W. Bush nije bio ondje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije