Trump u problemu: Rezultati nove ankete će naljutiti bivšeg predsjednika

6
Radiosarajevo.ba
Trump u problemu: Rezultati nove ankete će naljutiti bivšeg predsjednika
Foto: EPA / Donald Trump

Potpredsjednica Kamala Harris otvorila je marginalnu prednost od dva postotna poena nad republikancem Donaldom Trumpom nakon što je predsjednik Joe Biden završio svoju kampanju za reizbor i predao joj baklju, pokazalo je istraživanje Reutersa/Ipsosa.

To se upoređuje s Bidenovim marginalnim zaostatkom od dva poena u odnosu na Trumpa u prošlotjednom istraživanju prije nego što je u nedjelju izašao iz utrke.

Novo istraživanje, provedeno u ponedjeljak i utorak, pratilo je i Republikansku nacionalnu konvenciju gdje je Trump u četvrtak formalno prihvatio nominaciju, te Bidenovu objavu u nedjelju da napušta utrku i podržava Harris.

Prepune ulice Sarajeva: Ugodna temperatura pozvala u šetnju brojne građane i turiste

Prepune ulice Sarajeva: Ugodna temperatura pozvala u šetnju brojne građane i turiste

Harris, čija kampanja tvrdi da je osigurala demokratsku nominaciju, vodi Trumpa 44% prema 42% u nacionalnom istraživanju, razlika unutar margine pogreške od 3 postotna poena.

Harris i Trump bili su izjednačeni s 44% u istraživanju od 15. do 16. jula, dok je Trump vodio za jedan postotni poen u istraživanju od 1. do 2. jula, oba unutar iste margine pogreške.

Iako nacionalne ankete daju važne signale o američkoj podršci političkim kandidatima, nekoliko konkurentnih saveznih država obično presuđuje u Američkom izbornom koledžu, koji na kraju odlučuje tko pobjeđuje na predsjedničkim izborima, objašnjava Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije