Maksić: Harris donosi novu dinamiku, ostanak Bidena bio bi ravan predaji Bijele kuće - Trumpu!

2
Radiosarajevo.ba
Maksić: Harris donosi novu dinamiku, ostanak Bidena bio bi ravan predaji Bijele kuće - Trumpu!
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Kamala Harris i Adis Maksić

Odluka o povlačenju Joe Bidena jedino je što je ostalo kako bi se dinamika ove utrke promijenila, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Adis Maksić, ugledni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch nakon što je aktuelni američki predsjednik 21. jula objavio da povlači svoju kandidaturu na izborima zakazanih za novembar 2024. i podržao svoju potpredsjednicu Kamalu Harris kao kandidatkinju Demokratske stranke.

Bidenova odluka

"Proteklih dana smo vidjeli rasulo kod demokrata i potpuno jedinstvo kod republikanaca. Trebalo je vremena, ali očito je da je na kraju i sam Biden uvidio da je njegov ostanak najveći problem, ne samo u predsjedničkoj utrci nego i za demokratsku kontrolu Senata. Njegov ostanak bi bio ravan predaji Bijele kuće Donaldu Trumpu", komentira Maksić.

Prema njegovim riječima, Kamala Harris je logičan izbor, pogotovo jer je ostalo malo vremena i jer su unutarstranački izbori završeni.

Nevrijeme stiglo i u BiH: Velika količina kiše izazvala bujične poplave u ovom području

Nevrijeme stiglo i u BiH: Velika količina kiše izazvala bujične poplave u ovom području

"Njeno preskakanje bi dovelo do još većeg raskola i turbulencija, a do demokratske konvencije je ostalo manje od mjesec dana. Mislim da će se taj mjesec iskoristiti za konsolidovanje podrške oko Harris", ističe profesor Maksić.

Šta donosi kandidatura Kamale Harris?

"Ona zaista donosi promjenu dinamike iz više razloga: 20 godina je mlađa od Trumpa, i sad je Trump taj koji je 'star kandidat'. To što dolazi iz Afromeričke i Indijske familije će privući glasove manjinskih grupa. I ponajviše, ona je poznata bivša tužiteljica - što omogućava  snažan slogan za njenu kampanju: 'Tužiteljica protiv Osuđenika!'"

Ko je Kamala Harris koja se bori u predsjedničkoj utrci sa Donaldom Trumpom?

Ko je Kamala Harris koja se bori u predsjedničkoj utrci sa Donaldom Trumpom?

Neizvjesna utrka

Spominje se još nekoliko imena pored Harris, ali profesor Maksić smatra da je najveće otvoreno pitanje za koga će se ona odlučiti kada je u pitanju potpredsjednički kandidat

"Ništa od ovoga ne govori da je ona sada favorit. Ankete pokazuju da i ona za sada blago zaostaje za Trumpom. Također, politički je vrlo neiskusna, i nema Trumpovu harizmu. Mislim da će ovo ponovo biti tijesna utrka koju će odlučiti mali broj glasova u svega pet ili šest neizvjesnih saveznih država".

Potpredsjednica Kamala Harris mogla bi postati prva nebjelkinja koju je velika stranka u SAD-u nominirala za predsjednicu. Harris, 59, mogla bi dobiti demokratsku nominaciju na konvenciji stranke koja će trajati od 19. do 21. augusta u Chicagu ako dovoljan broj delegata pristane prenijeti svoje glasove s Bidena na nju, što bi bio razvoj bez presedana u modernoj predsjedničkoj politici Sjedinjenih Država, javio je ranije Radio Slobodna Europa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije