Ko je Kamala Harris koja se bori u predsjedničkoj utrci sa Donaldom Trumpom?

3
Radiosarajevo.ba
Ko je Kamala Harris koja se bori u predsjedničkoj utrci sa Donaldom Trumpom?
Foto: EPA / Kamala Harris

Kamala Harris, trenutna potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država, postala je glavna moguća zamjena Joeu Bidenu kao demokratski kandidat u predsjedničkim izborima.

I sam Joe Biden svojoj je potpredsjednici na mreži X izrazio podršku nakon što se povukao iz utrke.

Kamala Harris (59) bivša je senatorica savezne države Kalifornije. Tokom predsjedničkih izbora 2020. kandidovala se za predsjednicu, ali izgubila je stranačku utrku. Nakon toga podržala je Joe Bidena koji ju je izabrao za svoju potpredsjednicu u augustu 2020.

Rusija komentarisala kandidaturu Kamale Harris: Nisu zaboravili šta je govorila o ratu u Ukrajini

Rusija komentarisala kandidaturu Kamale Harris: Nisu zaboravili šta je govorila o ratu u Ukrajini

Postala je time prva crnkinja izabrana za potpredsjednicu, prva žena te prva Amerikanka južnoazijatskog porijekla na toj poziciji.

Kao potpredsjednica najviše se bavila migracijskim pitanjima i pravom glasa.

Joe Biden i Kamala Harris

Rani i privatni život

Rođena je 10. oktobra 1964. u Oaklandu u Kaliforniji. Njena majka Shymala Gopalan emigrirala je u SAD iz Indije 1960. kako bi doktorirala endokrinologiju na Univerzitetu Berkeley. Otac, Donald Harris, porijeklom je s Jamajke te je profesor na Univerzitetu Stanford. Kamala ima mlađu sestru, Mayu.

Harris je diplomirala pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta Kalifornije Hastings 1989.

Njen muž Doug Emhoff je advokat. Vjenčali su se 2014. Prvi je suprug predsjednika ili potpredsjednika koji je židovskog porijekla. Kamala i Doug nemaju zajedničke djece, ali on iz prvoga braka ima dvoje djece.

Počeci karijere

Harris je počela raditi kao tužiteljica u Kaliforniji. 1998. postala je pomoćnica okružnog tužioca u San Franciscu nakon čega je vodila Odjel gradskog tužilaštva San Francisca za porodicu i djecu.

2003. godine izabrana za okružnu tužiteljicu San Francisca, kao prva žena na toj funkciji. Obnašala je tu dužnost do 2010. kada je izabrana za državnu tužiteljicu.

Joe Biden odustao od utrke za novi mandat predsjednika Amerike

Joe Biden odustao od utrke za novi mandat predsjednika Amerike

U Senat je ušla 2016. kao nasljednica Barbare Boxer. Tokom svog mandata u Senatu, radila je u odborima za pravosuđe i obavještajne službe.

Neposredno prije nego što je položila prisegu kao potpredsjednica u januaru 2021., Harris je dala ostavku u Senatu, piše CBS News.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije