Iza kulisa historijske odluke Bidena: Dotuklo ga je ono što je vidio, u 13:45 sati okupio najuži tim

1
Radiosarajevo.ba
Iza kulisa historijske odluke Bidena: Dotuklo ga je ono što je vidio, u 13:45 sati okupio najuži tim
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden izvijestio je u nedjelju, 21. jula, svoje najbliže saradnike da će odustati od predsjedničke utrke samo nekoliko trenutaka prije nego će javno objaviti odluku koju je donio nakon što je 48 sati analizirao ankete i shvatio da mu se put prema pobjedi sve više sužava, objavila su dva izvora.

Samo noć prije, Biden je savjetnicima govorio da će nastaviti borbu protiv rivala Donalda Trumpa. Prema izvoru, "poruka je bila da ide dalje punom parom".

No, kada se pomirio s rezultatima anketa, Biden je promijenio mišljenje i na pozivu u 13 sati i 45 minuta okupio najuži tim iz Bijele kuće i iz kampanje, nekoliko trenutaka prije nego što je u pismu Amerikancima javno objavio da se povlači.

Femicid u BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci 2024. godine, a zakona još nema

Femicid u BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci 2024. godine, a zakona još nema

Joe Biden se izolirao u svom domu u Rehoboth Beachu u saveznoj državi Delawareu otkako mu je u srijedu dijagnosticiran COVID-19. S njime su bili dugogodišnji saradnici Annie Tomasini, Steve Richetti i Mike Donilon te Anthony Bernal, savjetnik prve dame Jill Biden.

Jednom kada je "presjekao", pročitao im je pismo koje će uskoro objaviti.

"Pročitao nam je pismo i želio je da shvatimo što mu je u glavi. Rekao je da se s time borio zadnjih 48 sati", rekao je jedan dužnosnik.

Ubrzo nakon poziva, šef osoblja Bijele kuće Jeff Zients nazvao je više dužnosnike Bijele kuće i informirao ih o odluci. "Većina ljudi u Bijeloj kući bila je iznenađena."

Biden i potpredsjednica Kamala Harris tog su dana već bili razgovarali nekoliko puta, rekao je dobro upućeni izvor, prenosi Hina.

U 13 sati i 46 minuta Biden je javnosti objavio svoju bombastičnu odluku.

Joe Biden odustao od utrke za novi mandat predsjednika Amerike

Joe Biden odustao od utrke za novi mandat predsjednika Amerike

Biden je bio posebno ljut na bivšu predsjednicu Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, za koju su predsjednikovi savjetnici vjerovali da je organizirala pritisak da se povuče.

Nekoliko sati prije Bidneove objave, voditelji kampanje su opovrgavali vijesti da se planira povući.

"To je krivo. I mislim da je krivo nastavljati s tim narativom", rekao je zamjenik menadžera kampanje Quentin Fulks televiziji MSNBC‘s.

Sve najnoje informacije u vezi odluke Bidena čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije