Trump sutra potpisuje novu uredbu o vizama

Anadolija
Trump sutra potpisuje novu uredbu o vizama
EPA / Arhiv
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump sutra će potpisati novu uredbu o vizama, a prema navodima medija ona neće uticati na stanovnike koji imaju stalne vize (Green Card), niti one koji imaju urednu američku vizu-

Kako piše Wall Street Journal, pozivajući se na izvor blizak Trumpu, nova uredba se neće odnositi na već izdate ili postojeće vize, već na aplikacije za vize u narednom periodu.

Trump je neposredno nakon stupanja na dužnost potpisao predsjedničku uredbu kojom je na 30 dana obustavljen ulazak migrantima iz tzv. “zemalja povezanih s terorizmom”, a među njima se nalaze Irak, Libija, Sirija, Iran, Sudan, Somalija i Jemen.

Savezni sudac James Robart iz Seattlea blokirao je odluku novog predsjednika SAD-a, te je Federalni apelacioni sud odbio vratiti na snagu odluku američkog predsjednika Trumpa.

Mediji navode kako se Trump ne želi ponovo susresti sa istom situacijom, te na novoj uredbi o vizama radi sa širokim timom pravnika.

No, očekuje se da će kao i u prethodnoj uredbi ponovo na meti biti stanovnici sedam “spornih” zemalja. Očekivanja su također da bi u novoj uredbi trebala biti ukinuta prednost za kršćanske migrante.

Izbjeglice iz Sirije u procesu dobivanja američke vize, prema novoj uredbi, trebale bi se tretirati kao izbjeglice iz bilo koje druge zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije