Trump smatra da Sinwarova smrt olakšava izglede postizanja mira u Gazi

2
Radiosarajevo.ba
Trump smatra da Sinwarova smrt olakšava izglede postizanja mira u Gazi
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Republikanski predsjednički kandidat Donalnd Trump u petak je izjavio da će smrt vođe palestinske islamističke grupe Hamas Yahye Sinwara olakšati izglede postizanja mira u Gazi.

"Mislim da time to postaje lakše", kazao je bivši američki predsjednik po dolasku na predizborni događaj u Detroitu, prenosi Hina.

Sinwar, čovjek koji se smatra odgovornim za napad na Izrael 7. oktobra 2023., ubijen je u srijedu u izraelskoj operaciji u južnoj Gazi.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srbija na prodaju - 2,6 eura po glavi!

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srbija na prodaju - 2,6 eura po glavi!

Hamastov napad 7. oktobra prouzrokovao je smrt 1.200 ljudi, dok je oko 250 njih oteto, prema izraelskim podacima, a cijeli taj napad smatra se uzrokom trenutnog krvoprolića u decenijama starom izraelsko-palestinskom sukobu.

Trump je također rekao da planira uskoro razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Pohvalio je izraelskog čelnika jer je dobro obavio posao prilikom napadanja trenutnog predsjednika Joea Bidena.

Hamas potvrdio smrt Sinwara: Ko će preuzeti vodstvo?

Hamas potvrdio smrt Sinwara: Ko će preuzeti vodstvo?

"Nazvao me. Nisam razgovarao s njim. Vjerovatno ću sada razgovarati s njim. Biden ga pokušava zadržati, a vjerovatno bi zapravo trebao činiti suprotno", rekao je Trump.

Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris, demokratska kandidatkinja s kojom se Trump suočava na američkim izborima 5. novembra, dali su snažnu podršku Izraelu u sukobima u Gazi i Libanu. Ipak, Washington je početkom ove sedmice poslao pismo Izraelu zahtijevajući da poboljša humanitarnu situaciju u Gazi ili se suoči s potencijalnim ograničenjima američke vojne pomoći.

Izraelski rat u Gazi od 7. oktobra odnio je gotovo 42.000 palestinskih života, prema podacima ministarstva zdravstva Gaze. Također je prouzrokovao raseljavanje gotovo svih 2,3 miliona stanovnika Gaze, izazvao krizu gladi i doveo do optužbi za genocid na Svjetskom sudu, a koje Izrael poriče.

Izrael je također nedavno pojačao svoje vojne operacije u Libanu u kojem je ubijeno više od 2.000 ljudi, dok je više od milion raseljeno. Izrael kaže da cilja libanonski Hezbollah, koji se posljednjih godinu dana upustio u prekograničnu vatru s Izraelom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije