Trumpova izjava 'zapalila' svijet: "Zelenski je za sve kriv"

1
Radiosarajevo.ba
Trumpova izjava 'zapalila' svijet: "Zelenski je za sve kriv"
Foto: Collage / Donald Trump i Volodimir Zelensky

Bivši predsjednik Donald Trump okrivio je ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog što je dopustio da rat u Ukrajini počne, iako je Rusija bila agresor, tokom intervjua s podcasterom koji je objavljen u četvrtak.

Trump je nazvao Zelenskog "jednim od najvećih prodavača koje sam ikada vidio" i divio se koliko je pomoći Ukrajina dobila od Sjedinjenih Država.

"Ko je još ikada dobio toliko novca u historiji?" rekao je Trump u intervjuu s podcasterom Patrickom Bet-Davidom. "Nikada nije bilo. I to ne znači da ne želim pomoći, jer mi je jako žao tih ljudi. Ali on nikada nije trebao dopustiti da taj rat počne. Taj rat je gubitan."

Trumpova izjava 'zapalila' svijet: "Zelenski je za sve kriv"

Trumpova izjava 'zapalila' svijet: "Zelenski je za sve kriv"

Nekoliko trenutaka kasnije, Trump je kritizirao predsjednika Joea Bidena, kao što to često čini, zbog njegovog rukovođenja sukobom, tvrdeći da je on "izazvao taj rat".

Rusija je napala Ukrajinu u februaru 2022. Biden je bio čvrst podržavalac Ukrajine. Ove godine, Kongres je odobrio 61 milijardu dolara pomoći toj zemlji kao dio šireg paketa potrošnje, pored desetina milijardi odobrenih ranije tokom rata.

Trump se sastao s ukrajinskim predsjednikom krajem septembra u Trump Toweru, njihovom prvom sastanku od 2019. Prije nego što je sastanak počeo, Trump, stojeći pored Zelenskog, rekao je da mu je "čast" sastati se s njim i da imaju "vrlo dobar odnos." Dodao je da takođe ima "vrlo dobar odnos" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema izvještajima, Trump je održavao lični odnos s Putinom od kada je napustio Bijelu kuću, a ove nedelje je rekao: "Rusija nikada nije imala predsjednika kojeg toliko poštuju."

Trump je više puta sugerisao da Rusija nikada ne bi napala Ukrajinu da je on još uvijek predsjednik i okrivio je Bidena za trenutni rat tokom podcasta u četvrtak.

"Ovo je trebalo biti riješeno prije nego što je počelo," rekao je Trump. "Bilo bi tako lako da imamo predsjednika s pola mozga, bilo bi lako riješiti."

Podcast intervju koji je emitovan u četvrtak nije prvi put da Trump sugerira da je Zelenski kriv za trenutni rat, piše Washington Post. Tokom kampanjskog događaja u Mint Hillu, N.C., Trump je rekao: "Nastavljamo davati milijarde dolara čovjeku koji odbija sklopiti dogovor."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije