NATO zvaničnik: Oružje iz BiH i zemalja regiona igra veoma važnu ulogu u odbrani Ukrajine

3
A. K.
NATO zvaničnik: Oružje iz BiH i zemalja regiona igra veoma važnu ulogu u odbrani Ukrajine
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / NATO (Ilustracija)

U Briselu je u toku dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a, a jedna od glavnih tema je situacija u Ukrajini, te u zemljama zapadnog Balkana. Naša ekipa boravi u Briselu, a u sjedištu NATO-a smo razgovarali sa visokim zvaničnikom NATO-a.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba visoki zvaničnik NATO-a iznio je zabrinjavajuće, ali i ohrabrujuće informacije o stanju na frontu.

Prema njegovim riječima, ruske snage su u posljednje vrijeme ostvarile manje taktičke uspjehe na zapadnom frontu, ali su pretrpjele ogromne gubitke. Procjenjuje se da je ruska vojska u septembru ove godine brojala čak 1.271 žrtvu dnevno, što je najveći broj u jednom mjesecu od početka rata. Ovaj podatak upućuje na to da je ukrajinski otpor izuzetno jak i da ruska vojska ima ozbiljnih problema s ljudstvom i moralom, iako mjesečno novače 30.000 vojnika i vojnog osoblja.

Trumpova izjava 'zapalila' svijet: "Zelenski je za sve kriv"

Trumpova izjava 'zapalila' svijet: "Zelenski je za sve kriv"

S druge strane, ukrajinske snage uspješno odolijevaju ruskim napadima, a oružje i municija koje dobijaju od zapadnih saveznika igraju ključnu ulogu u njihovom uspjehu.

Međutim, situacija na terenu i dalje je teška. Rusija nastavlja s intenzivnim zračnim napadima na civilnu infrastrukturu, a ukrajinska vojska se suočava s nedostatkom određenih vrsta naoružanja, dodao je on.

Rutte i Zelenski u Briselu, generalni sekretar pružio podršku Ukrajini: "Bit ćete članica NATO-a!"

Rutte i Zelenski u Briselu, generalni sekretar pružio podršku Ukrajini: "Bit ćete članica NATO-a!"

Uloga Bosne i Hercegovine na ukrajinskom frontu

Posebno zanimljiv detalj koji je otkrio visoki NATO zvaničnik tiče se uloge Bosne i Hercegovine u ukrajinskoj krizi. Potvrdio je informacije da se iz BiH u Ukrajinu isporučuje značajna količina oružja i municije. Ove informacije obrazlaže činjenicom da Ukrajini trenutno nedostaje određenih vrsta naoružanja, a Bosna i Hercegovina posjeduje zalihe koje mogu biti od velike koristi ukrajinskoj vojsci.

Istakao je kako oružje iz Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja u regionu, igra veoma važnu ulogu u odbrani Ukrajine. Iako će Ukrajina u budućnosti morati da pređe na NATO standarde u ovom trenutku je svaka pomoć dobrodošla, kazao je naš sagovornik.

Izgledi za budućnost

Zapadni saveznici su potvrdili svoju posvećenost podršci Ukrajini i obećali da će nastaviti pružati vojnu i finansijsku pomoć. Istaknuo je da će Ukrajina sigurno jednog dana postati članica NATO-a, ali da je trenutni fokus na pružanju podrške Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Međutim, situacija na terenu i dalje je neizvjesna. Očekuje se da će ruske snage nastaviti s ofanzivnim operacijama, a Ukrajinu očekuje teška zima.

Ovaj rat ima dalekosežne posljedice za evropsku sigurnost, a isporuka oružja iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu je samo jedan od mnogih faktora koji utječu na ishod ovog sukoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije