Hamas potvrdio smrt Sinwara: Ko će preuzeti vodstvo?

0
Radiosarajevo.ba
Hamas potvrdio smrt Sinwara: Ko će preuzeti vodstvo?
EPA-EFE / Kako će izgledati vodstvo Hamasa nakon smrti Sinwara?

Izrael je u četvrtak 17. oktobra 2024. godine rekao da su izraelske vojne snage u Gazi ubile Sinwara. 

U petak, 18. oktobra 2024. godine, Hamas je potvrdio smrt Yahye Sinwara za kojeg se pretpostavlja da je bio um iza napada 7. oktobra 2023. godine na južni Izrael, zajedno sa Mohammedom Deifom, šefom Hamasove naoružane frakcije. Izrael je saopštio da je ubio Deifa u julskom zračnom napadu na jug Gaze u kojem je ubijeno više od 70 Palestinaca.

Visoki vođa Hamasa Khalil al-Hayya potvrdio je smrt vođe Hamasa Yahye Sinwara u Gazi ranije ove sedmice.

Instagram uveo restrikcije na profil Moamera Kasumovića

Instagram uveo restrikcije na profil Moamera Kasumovića

U video izjavi, al-Hayya kaže da će Sinwarova smrt poslužiti samo za jačanje Hamasa, i obećava da će "okupatori" uskoro požaliti što su ga ubili.

On dodaje da 101 talac koji još drži teroristička grupa u Gazi neće biti pušten sve dok "agresija na Gazu" ne prestane i dok se izraelske snage ne povuku iz palestinske enklave.

Izrael je "oprezno optimističan" da će smrt Yahye Sinwara otvoriti diplomatski prozor za oslobađanje talaca koje drži Hamas, kaže izraelski zvaničnik za izraelske medije.

Zvaničnici, međutim, upozoravaju da "se mora zapamtiti da je Hamas ubilačka teroristička organizacija", čak i bez Sinwara, i da "Muhammed Sinwar nije ništa manje ekstreman od svog brata".

Od preostalog vodstva Hamasa nije bilo potvrde ili poricanja da se Muhammed Sinwar sprema preuzeti uzde terorističke grupe nakon smrti svog brata.

Osuđen na četiri doživotne kazne za ubistva izraelskih vojnika: Ko je bio Yahya Sinwar?

Osuđen na četiri doživotne kazne za ubistva izraelskih vojnika: Ko je bio Yahya Sinwar?

Izrael razmatra odvojene sporazume sa frakcijama Hamasa koje drže mali broj talaca ako se ubrzo ne pojavi centralno rukovodstvo.

Ko je Muhammed Sinwar?

Muhammed Sinwar, rođen je u Khan Younisu i bio je među prvim regrutima Hamasa, sudjelujući u terorističkim aktima tokom Prve intifade. Bio je zatvoren u Izraelu devet mjeseci, a kasnije je proveo tri godine u zatvoru Palestinske uprave, pobjegavši ​​2000. Izvor iz Gaze je naveo da je Sinwar odrastao pod ideološkim utjecajem suosnivača Hamasa Abd al-Aziza al-Rantisija.

Braća Sinwar dijele mnogo toga zajedničkog, uključujući i nadimak "Ebu Ibrahim", koji su obojici dobili po njihovim prvim sinovima, nazvanim po njihovom ocu, Ibrahimu. Mohammed Sinwar je postao pouzdani Jahijin pouzdanik, jedan od rijetkih koji su znali gdje se nalazi tokom gotovo godinu dana rata. Njegove porodične veze omogućile su mu lak put do vrha Hamasa, bez ikakvih sumnji u nelojalnost organizacije.

Ulogu Muhammeda Sinwara Hamas je prvi otkrio 2005. godine kada je grupa prekinula svoju tradiciju tajnosti i otkrila identitete sedam komandanata koji su predvodili napade na Izraelce i snage IDF-a. Sinwar je među njima imenovan kao komandant Khan Younis brigade. U to vrijeme Izrael je navodno izvršio tri pokušaja atentata na njega - snajperskom vatrom, dvostrukim zračnim napadom na njegovu kuću i eksplozivnom napravom u zidu njegove kuće, koju je otkrio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije