Trump: Sankcije S. Koreji su ništa u odnosu s onim što bi se trebalo dogoditi

Radiosarajevo.ba
Trump: Sankcije S. Koreji su ništa u odnosu s onim što bi se trebalo dogoditi
EPA / Ilustracija
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak kako su sankcije Ujedinjenih naroda Sjevernoj Koreji dogovorene ove sedmice tek "mali korak i ništa" u odnosu na ono što bi se trebalo dogoditi u vezi s nuklearnim programom te zemlje.

Američki sekretar za trezor Steven Mnuchin upozorio je Kinu, glavnog saveznika i ekonomskog partnera Sjeverne Koreje, da će joj, ako ne poduzme nove mjere, Washington "staviti dodatne sankcije i spriječiti joj pristup američkom i međunarodnom dolarskom sistemu".

Još jedan visoki dužnosnik uprave rekao je Reutersu da su takve "sekundarne sankcije" kineskim bankama i drugim kompanijama na čekanju za sada kako bi dali vremena Kini da pokaže da je spremna u potpunosti provesti posljednje i prethodne runde sankcija.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je izglasalo jačanje sankcija Sjevernoj Koreji u ponedjeljak, zabranjujući izvoz tekstila i ograničavajući joj potrošnju goriva.

Akciju UN-a potaknuo je šesti i najveći nuklearni test Sjeverne Koreje ovog mjeseca. To je šesta rezolucija Vijeća sigurnosti od 2006. godine koja sankcionira nuklearni balistički program Sjeverne Koreje.

SAD je predložila oštriji nacrt sankcija, koji je oslabljen kako bi dobio potporu Kine i Rusije, koje imaju pravo veta u UN-u. Time je zaustavljeno nametanje punog embarga na izvoz nafte u Sjevernu Koreju. Većina uvoza nafte u Sjevernu Koreju odvija se iz Kine.

"Mislimo da je to samo još jedan mali korak, a ne veliki posao", kazao je Trump novinarima na početku susreta s malezijskim premijerom Najibom Razakom.

"Ne znam hoće li imati kakva utjecaja, iako je lijepo imati svih 15 glasova, ali te sankcije nisu ništa u usporedbi s onim što će se u konačnici morati dogoditi", rekao je Trump, koji se zarekao da neće dopustiti Sjevernoj Koreji da razvije nuklearni projektil koji može dohvatiti Sjedinjene Države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije