Rekorder: Donald Trump do sada izrekao 1.145 lažnih i pogrešnih tvrdnji

Radiosarajevo.ba
Rekorder: Donald Trump do sada izrekao 1.145 lažnih i pogrešnih tvrdnji
Otkako je preuzeo vlast u Americi 20. januara ove godine, u 232 dana Donald Trump je izrekao rekordnih 1.145 lažnih i pogrešnih tvrdnji.

Washington Post piše da baza podataka, poznata pod imenom The Fact Checker, pomno prati izjave Donalda Trumpa o mnogim problemima u SAD-u, poput sistema zdravstvene zaštite poznatog pod imenom Obamacarea, američkoj robi široke potrošnje, imigrantima, itd.

“Ovo je impresivna brojka po svim standarima. U stvari, mi imamo vrlo malo vremena za ažuriranje svih izjava, jer Trump stalno iznosi nove tvrdnje”, piše Washington Post.

Prema sadašnjem tempu, Trump dnevno iznese 5 lažnih i pogrešnih tvrdnji. Također, Trump nastavlja iznositi i tvrdnje koje su već ranije pobijene argumentima. Osim toga, predsjednik SAD-a često izvrće i izjave koje je ranije iznio kada je govorio da tržište dionica u SAD-u je prenapuhano, dok sada kaže da je to rezultat dobre ekonomske politike njegove vlasti.


Više od 30 lažnih i pogrešnih tvrdnji ponovio je tri ili više puta.

Izjavu koju je Trump najviše ponovio, čak 50 puta, bila je u vezi Obamacarea: “Obamacare je katastrofa. Obamacare je mrtav. Konačno smo se riješili ovog problema”.

Trump nije uspio u Kongresu pobijediti sistem zdravstvene zaštite Obamacare, no ipak tvrdi da je to velika katastrfoa za Ameriku.

Nakon što je preuzeo vlast, Trump se nastavio držati predizborne retorike, koja nema nikakve veze sa politikom SAD-a.

“Hillary Clinton je, dok je bila državna sekretarka, prodala 20 posto ukupnih američkih zaliha urana Rusiji. Zamjenik direktora FBI-a je dobio 700.000 dolara od Clinton”, govorio je neutemeljene tvrdnje Trump nakon preuzimanja dužnosti predsjednika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije