Trump: Šaljemo nove federalne snage na ulice

Radiosarajevo.ba
Trump: Šaljemo nove federalne snage na ulice
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je slanjem još federalne policije u velike američke gradove kako bi doveo pod kontrolu proteste koji još uvijek traju.

Trump je u ponedjeljak kritizirao niz gradova kojima upravljaju "liberalni demokrati", uključujući Chicago i New York, rekavši da se njihovi vođe boje reagirati.

Trump je dodao da su policajci poslani u Oregon učinili "fantastičan posao" vraćanjem reda usred trajanja protesta u Portlandu. Lokalne vlasti kažu da federalni policajci stvari čine samo još gorima nego što one jesu. 

Vođe saveznih država zatražili su od Trumpa da povuče te policijske snage iz Portlanda te ga optužile za eskalaciju situacije rekavši da je to samo politički trik u predizborno vrijeme.

 Trump je iz Bijele kuće ponovno pozvao na uspostavu reda i zakona. 

"Šaljemo policijske snage. Ne možemo dopustiti da se to događa gradovima", rekao je novinarima pa posebno istaknuo New York, Chicago, Philadelphiju, Detroit, Baltimore i Oakland kao gradove u kojima buja nasilje na ulicama. 

Trump je pohvalio i kontroverznu primjenu sile federalne policije u Portlandu. U tom gradu trenutno se događaju protesti protiv policijske brutalnosti, a traju od smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro od posljedica policijske brutalnosti u svibnju u Minnesoti. 

Trump je dodatne policijske snage u američki grad na zapadnoj obali poslao prije dvije sedmice. 

Neki od tih ljudi koristili su i neoznačene automobile te na sebi nosili kamuflirajuće vojne prsluke na ulicama te dodatno zbunjivali ljude koji u nekim trenucima nisu vjerovali da je zapravo riječ o policiji.

Demokrati i aktivisti osudili su takav način provođenja zakona i reda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije