Izrael odobrio praćenje mobitela osoba zaraženih COVID-19 do 2021.

Radiosarajevo.ba
Izrael odobrio praćenje mobitela osoba zaraženih COVID-19 do 2021.
Foto: EPA-EFE / Izrael

Izraelski parlament odobrio je jučer tajnoj službi Shin Bet, zaduženoj za zaštitu nacionalne sigurnosti, mjeru praćenja mobitela građana zaraženih COVID-19 do januara 2021. 

Nadzorna tehnologija sigurnosne službe Shin Bet koristila se povremeno za praćenje zaraženih koronavirusom od marta, a izraelski parlament (Knesset) je odobrio tu mjeru do 20. januara 2021. 

Sigurnosna agencija prati podatke o lokacijama zaraženih koronavirusom 14 dana prije nego im je dijagnosticiran. Ti se podaci upotrebljavaju za identifikaciju svih onih s kojima su došli u kontakt.  

Novi zakon može se koristiti samo ako broj novih dnevnih slučajeva premaši 200. Oni kojima je naložena izolacija mogu uložiti žalbu ako smatraju da su podaci netačni. 

Izraelski parlament naložio je tamošnjem ministarstvu zdravstva da izradi nadograđenu aplikaciju za mobilne telefone koju javnost može preuzeti.  

U Izraelu, gdje živi oko 9 miliona ljudi, u ponedjeljak je zabilježeno oko 1.500 novih slučajeva. Do sada je ukupno zabilježeno 415 smrtnih slučajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije