Trump SAD želi povući iz Svjetske trgovinske organizacije

Anadolija
Trump SAD želi povući iz Svjetske trgovinske organizacije
EPA / Američki predsjednik Donald Trump
Američki predsjednik Donald Trump navodno želi da se Sjedinjene Američke Države (SAD) povuku iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Neimenovani američki zvaničnik je za poznati američki portal "Axios" kazao kako Trump ima plan da SAD uskoro napusti ovu značajnu međunarodnu organizaciju.

"Ranije je već 100 puta prijetio povlačenjem. To bi našu zemlju baš diskreditiralo", rekao je isti izvor koji je navodno vrlo blizak aktuelnom američkom predsjedniku. Dodao je i kako Trump često savjetnicima govori kako SAD najviše pomažu takvim organizacijama i kako bi ih zbog toga trebali napustiti.

Istakao je i kako Trump smatra da je WTO osmišljen od ostatka svijeta na takav način kako bi SAD-u bila nanesena ogromna šteta.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin je nakon ovakvih medijskih tvrdi za "Fox Business" kazao da je riječ o "pretjerivanju".

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je međunarodna organizacija koja predstavlja institucionalni i pravni okvir multilateralnog trgovačkog sistema u područjima carina i trgovine robama, uslugama i intelektualnim vlasništvom. Osnovana je i službeno počela s radom 1. januara 1995. godine. Sjedište WTO-a je u Ženevi (Švicarska), a ukupno broji 159 država članica. Generalni direktor organizacije je Roberto Azevêdo (od 2013. godine).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije