Trump promijenio taktiku: Žao mi je ako sam nekoga uvrijedio

Radiosarajevo.ba
Trump promijenio taktiku: Žao mi je ako sam nekoga uvrijedio
EPA / Donald Trump
Donald Trump promijenio je svoju predizbornu kampanju šokantnom novom taktikom: izvinjenjem.

„Ponekad, u jeku rasprave i kada govorim o više stvari, ne biram prave riječi ili kažem nešto pogrešno“, kazao je Trump u Sjevernoj Karolini u četvrtak. „Vjerovali ili ne, žalim zbog toga. Žao mi je. Posebno ako sam nekog uvrijedio.“

Veliki je ovo zaokret od dosadašnje Trumpove politike „ne povlači se, ne objašnjavaj, ne izvinjavaj se“. Podsjetimo, u maju je, u razgovoru s radijskim voditeljem Donom Imusom, kazao kako nikad ni zbog čega ne žali niti se izvinjava.

Izvinjenje je vjerovatno stiglo kao posljedica sve većeg pada podrške Trumpu, pogotovo otkako je prošlog mjeseca napao roditelje muslimana, ratnog heroja koji je poginuo boreći se za SAD.

No, sinoć je odlučio „okrenuti ploču“.

„Kao što znate, ja nisam političar. Nikada nisam htio naučiti taj jezik i nisam bio politički korektan – to zahtijeva mnogo vremena i ponekad je na taj način jako teško doći do pobjede“, kazao je Trump.

Trump je sinoć, za razliku od prethodnih nastupa, pročitao govor.

Trumpov zaokret prokomentirali su i iz tabora Hillary Clinton: „Pa Trump je svoju kampanju počeo vrijeđajući ljudi. Naučili smo sinoć i da, ko god mu piše te govore, postaje svjestan da se Trump za dosta toga mora izviniti. No, ovaj govor je samo dobro napisana priča i takva će ostati sve dok nam ne kaže za koje tačno incidente žali – i zaista istinski promijeni svoju 'pjesmu'“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije