COVID-19 / Trump predložio plan: Svakom Amerikancu poslat će novac za pomoć

20. 03. 2020. u 10:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 48

Američki ministar finansija Steven Mnuchin u četvrtak je iznio detalje o planu Trumpove administracije da Amerikancima šalje novac za pomoć u sklopu velikog stimulativnog paketa kako bi se umanjio uticaj krize izazvane infekcijom COVID-19.

Mnuchin je u intervjuu za Fox Business Network rekao da će plan, o kojem se razgovara s kongresnim liderima dviju stranaka, poslati novac u ukupnom iznosu od 500 milijardi dolara direktno Amerikancima. Taj bi novac trebao biti podijeljen u dvije velike tranše, prenosi CNBC.

Prva bi bila 1.000 dolara po osobi, 500 dolara po djetetu“, rekao je Mnuchin. „Dakle, za četveročlanu porodicu to je 3.000 dolara.“

„Čim Kongres ovo donese, mi ćemo to realizovati za tri sedmice. A zatim, nakon šest sedmica, ako vanredno stanje još uvijek bude trajalo, isporučit ćemo još po 3.000 dolara “, rekao je Mnuchin.

Prijedlog Trumpove administracije stiže dok berze i dalje padaju, zahtjevi nezaposlenih počinju rasti a broj Amerikanaca zaraženih ili umrlih od virusa COVID-19 i dalje raste.

Predsjednik Donald Trump već je odobrio više paketa za hitnu pomoć čiji je cilj usporavanje širenja virusa i pomoć Amerikancima koji bi mogli izgubiti posao ili na drugi način biti pogođeni.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik je potpisao zakon kojim je odobrena pomoć u iznosu od 8,3 milijardi dolara koji je prošao kroz Kongres s gotovo jednoglasnom podrškom. Trump je u srijedu potpisao dodatni paket od 100 milijardi dolara koji uključuje odredbe za hitni plaćeni dopust za radnike kao i besplatno testiranje na smrtonosni virus.

Mnuchin je rekao da će planom Bijele kuće biti izdvojeno i 300 milijardi dolara za mala preduzeća, objavio je Biznisinfo.

NEMA KOMENTARA