Trump potvrdio: Počinje vakcinacija, odobreno Pfizerova vakcina u SAD

0
Radiosarajevo.ba
Trump potvrdio: Počinje vakcinacija, odobreno Pfizerova vakcina u SAD

Američka savezna agencija za lijekove i hranu (FDA) objavila je da je odobrila korištenje Pfizerove vakcine protiv koronavirusa, a počet će se upotrebljavati za nekoliko dana.

Pandemija u Sjedinjenim Američkim Državama odnijela je više od 295.000 života. 

FDA je izdao hitnu dozvolu za upotrebu vakcina koje je Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom i koje je pokazalo 95-postotnu učinkovitost u prevenciji korone.

Agencija je objavila da se vakcina može davati osobama u dobi od 16 godina i starijima. Očekuje se da će zdravstveni radnici i starije osobe u ustanovama za dugotrajnu njegu biti glavni primatelji prve tranše od 2,9 miliona doza. 

"Prvo vakcinisanje obavit će se u manje od 24 sata. Ponosan sam što mogu reći da smo osigurali besplatnu vakcinu za sve Amerikance", izjavio je američki predsjednik Donald Trump u videu objavljenom na Twitteru.

 

Američka vlada objavila je da će početi distribuirati vakcinu širom zemlje odmah nakon odobrenja FDA, a da će prva vakcinacija početi početkom iduće sedmice. 

Milioni Amerikanaca mogli bi se vakcinisati već u decembru, posebno ako bude ubrzo bude odobreno i Modernina vakcina. 

Pfizerova je prvo odobrena u Velikoj Britaniji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije