Prekinuto testiranje australijske vakcine: Ispitanici bili lažno pozitivni na HIV

0
Radiosarajevo.ba
Prekinuto testiranje australijske vakcine: Ispitanici bili lažno pozitivni na HIV
Foto: EPA-EFE / Australija/Ilustracija

Kandidat za cjepivo protiv koronavirusa proizveden u Australiji odbačen je nakon što su sudionici bili lažno pozitivni na HIV, objavili su programeri u petak.

Cjepivo, koje još nije napredovalo nakon prve faze ispitivanja, zajednički su razvijali Sveučilište u Queenslandu i australska biotehnološka tvrtka CSL. Australija se nadala da će cjepivo biti dostupno do sredine 2021. godine.

Iz CSL-a su izjavili da nisu prijavljeni ozbiljni štetni učinci kod 216 sudionika ispitivanja, a pokazalo se da cjepivo ima "jak sigurnosni profil".

Međutim, podaci ispitivanja otkrili su da su antitijela generirana cjepivom ometala dijagnozu HIV-a i dovela do lažnih pozitivnih rezultata na nekim HIV testovima. Testiranje je prekinuto.

Ako se cjepivo primijeni na nacionalnoj razini, CSL je rekao da bi moglo potkopati javno zdravlje u Australiji uzrokujući val lažno pozitivnih testova na HIV u zajednici, piše CNN.

"Kontrolni testovi potvrdili su da nije prisutan virus HIV-a, već je lažno pozitivan na određenim HIV testovima. Ne postoji mogućnost da cjepivo izazove infekciju", dodaje se u izjavi.

Australijski premijer Scott Morrison rekao je novinarima u petak ujutro da ova vakcina "više neće biti dio plana cjepiva u zemlji".

Australija je u oktobru preventivno naručila 51 milion doza cjepiva CSL.

Morrison je rekao da je Australija podržala četiri cjepiva koja su obećavala, ali "ni u jednoj fazi ... nisu vjerovali da će sva četiri vjerojatno proći kroz taj proces".

Uz cjepivo Sveučilišta u Queenslandu, Australija je prethodno naručila 73,8 miliona doza cjepiva AstraZeneca i Novavax.

Australijski ministar zdravstva Greg Hunt rekao je da će sada naručiti dodatnih 20 miliona doza od AstraZenece i 11 milijuna od Novovaxa.

Vakcina mora proći kroz tri faze ispitivanja prije nego što se može razmotriti za odobrenje za javnu upotrebu. Australija još nije odobrila kandidata za cjepivo protiv koronavirusa.

Adam Taylor sa Sveučilišta Griffith rekao je da su lažno pozitivni rezultati HIV-a rezultat tehnologije korištene za stvaranje cjepiva.

Neki australijski naučnici pohvalili su istraživače sa Sveučilišta Queensland zbog završetka ispitivanja.

"Iako se s gledišta etike istraživanja može činiti kontra-intuitivnim, ovo je uspjeh", rekao je Diego Silva, stručnjak za zdravstvenu etiku sa Sveučilišta u Sydneyju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije