Trump potpisao paket pomoći u pandemiji

0
Radiosarajevo.ba
Trump potpisao paket pomoći u pandemiji
Foto: EPA-EFA / Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je nedjelju navečer, nakon nekoliko dana odupiranja, paket pomoći privredi vrijedan 900 milijardi dolara koji je prihvatio Kongres. 

Trump je potpisao i prijedlog državnog budžeta, zahvaljujući čemu se izbjegla blokada javnih službi. 

"Potpisujem ovaj zakon kako bi se ponovno pokrenula pomoć za nezaposlene, zaustavile deložacije, pružila pomoć zakupcima, omogućila dodatna sredstva za programe zajmova poduzetnicima, omogućilo zaposlenicima avio kompanija da se vrate na posao i dala dodatna sredstva za distribuciju vakcina", objasnio je Trump saopćenju. 

Do preokreta je došlo nakon dana obilježenog apelima svih političkih struja, u kojima se od njega tražilo da djeluje kako bi se izbjegla privredna i socijalna katastrofa, posebno za najranjivije, s obzirom na to da je odluka o isplati pomoći za milione nezaposlenih istekla u subotu u ponoć. 

Do nedjelje navečer Trump je odbijao potpisati prijedlog zakona tvrdeći da je potrebna revalorizacija iznosa pomoći za porodice u teškoćama, usprotivivši se tako zastupnicima vlastite republikanske stranke i izlažući riziku milione Amerikanaca. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije