Trump poručio Tillersonu da ne gubi vrijeme sa Sjevernom Korejom

Anadolija
Trump poručio Tillersonu da ne gubi vrijeme sa Sjevernom Korejom
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je da američki šef diplomatije Rex Tillerson "gubi vrijeme" pokušavajući da pregovara sa Sjevernom Korejom oko njenog nuklearnog programa.

"Čuvaj energiju, Rex. Uradićemo ono što se mora uraditi", napisao je Trump na Twitteru.

Američki predsjednik nije obrazložio svoju poruku, ali je nedavno u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a upozorio da je SAD spreman "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju ukoliko bude primoran da brani sebe ili svoje saveznike.

Tillerson je tokom jučerašnje posjete Kini rekao da SAD održava direktne kanale za komunikaciju sa Sjevernom Korejom s kojom nema uspostavljene formalne odnose. Istakao je SAD ispituje volju vlade u Pyongyangu da učestvuje u pregovorima o nuklearnom programu.

Američki State Department je kasnije saopštio da Sjeverna Koreja nije pokazala nikakve indikacije da je spremna učestvovati u pregovorima o dugotrajnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

"Rekao sam Tillersonu da ne gubi vrijeme pokušavajući da pregovara sa malim čovjekom-raketom", rekao je Trump, aludirajući na sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Pyongyang je 3. septembra izveo najjaču nuklearnu probu od 2006. godine. To je bilo šesto testiranje nuklearne bombe Sjeverne Koreje u posljednjih 11 godina. Nakon tog događaja, Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je nove ekonomske i političke sankcije toj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije