Vlada Katalonije traži pomoć EU: Policija je u sukobima povrijedila 337 ljudi

Radiosarajevo.ba
Vlada Katalonije traži pomoć EU: Policija je u sukobima povrijedila 337 ljudi
Biračka mjesta širom Katalonije postala su poprište sukoba policije i građana koji svojom demokratskom voljom žele izglasati nezavisnost ove španske pokrajine, a do sada je 337 građana povrijeđeno u sukobima s policijom.

 

Ove informacije saopćila je Vlada Katalonije, istaknuvši kako su građani povrijeđeni "zbog nasilja španske policije", a optužili su centralnu vladu da je podržala nasilje, te su zbog toga stupili u kontakt s Europskom unijom kako bi ukazali na kršenje fundamentalnih ljudskih prava, prenosi Sputnik.

S druge strane, Ministarstvo za unutrašnje poslove Španije saopćilo je da su devet policajaca i dvojica gardista povrijeđeni u pokušaju da spriječe održavanje referenduma. Dodaju i kako je primjena sile profesionalna i da nije prekomjerna.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon i belgijski premijer Charles Michel prvi su svjetski lideri koji su osudili nasilje u Kataloniji, te su pozvali na prekid sukoba i politički dijalog koji će smirit strasti.

Također, ranije su se oglasili i nogometaši Barcelone slavni Pique, Puyol i Xavi, koji su podržali referendum i građane Katalonije, istaknuvši kako "glasanje znači slobodu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije