Haos na ulicama Katalonije i dalje traje: U sukobima povrijeđeno 38 ljudi

Radiosarajevo.ba
Haos na ulicama Katalonije i dalje traje: U sukobima povrijeđeno 38 ljudi
U sukobima policije s demonstrantima u nedjelju u Barceloni povrijeđeno je najmanje 38 osoba tokom održavanja zabranjenog referenduma o osamostaljenu španske pokrajine.

Troje je teže povrijeđeno, a većina od udaraca i naguravanja, u nemirima koji su nastali nakon što je prema naredbi vlasti iz Madrida policija pokušala spriječiti održavanje refernduma i zatvoriti biračka mjesta.

U Barceloni je došlo do sukoba s okupljenim građanima, a specijalne snage su koristile i gumene metke.

Katalonski lider Carles Puidgemont je izjavio da se radi o „neopravdanom i pretjeranom nasilju“ koje je osudio.

"Grozna slika Španije je danas otišla u svijet. Španska policija nas nije zaustavila i sada nam je sve ono na šta smo sumnjali jasno", rekao je Puidgemont.

Ipak i pored svih pokušaja policije Katalonci uspješno izvršavaju svoju građansku dužnost, a oko 70 posto mjesta za referendum još uvijek je otvoreno i čini se da bi danas mogla biti ispisana historija Starog kontinenta.

S druge strane španska vlada na sve načine pokušava da zaustavi izraz građanske volje te pojedini korisnici društvenih mreža navode kako je iz Madrida zatražena pomoć Googlea u isključivanju aplikacija preko kojih Katalonci mogu glasati, a primijećena su i dugotrajna isključenja interneta.

"Ovo je najveća borba za slobodu u Zapadnom svijetu nakon dugo, dugo vremena", neki su od najsnažnijih komentara na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije