Incidenti u Kataloniji, specijalci silom spriječavaju građane da glasaju

Radiosarajevo.ba
Incidenti u Kataloniji, specijalci silom spriječavaju građane da glasaju
Španska policija počela je da plijeni glasačke kutije i listiće sa birališta u Kataloniji gdje se danas održava referendum o nezavisnost ove pokrajine, saopćeno je danas iz španskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Policija se sukobila sa glasačima ispred birališta u Barceloni gdje je više desetina pripadnika sigurnosnih snaga pomoću štitova odguralo okupljene.

Glasači su uzvikivali "Mi smo za mir" i "Nećete nas uplašiti". Očevici navode da u blizini birališta stoji nekoliko patrolnih i ambulantno vozilo.

Specijalci pokušavaju odnijeti ljude koji stoje pred ulazima.

Španske specijalne policijske snage su upale na referendumsko mjesto u Kataloniji gdje je trebao glasati katalonski lider Carles Puigdemont, javlja Reuters.

policija_barcelon_referendum_2.jpg - undefined

Policija je koristila sjekire da razbije prozore i uđe u sportski centar koji su zagovornici referenduma zauzeli i nasilu otvorili vrata u provinciji Girona. Na snimcima se ne vidi Puigdemont koji je najavio da će izaći na glasanje nešto prije dolaska policije.

Agencije javljaju kako je stanje u Španiji napeto i na granici sukoba, no zagovornici referenduma pozivaju na mirni otpor i nastavak glasanja, dok policija nastavlja zaplijenu materijala i onemogućavanja glasanja.

Hiljade policajaca su raspoređene kako bi blokirali ulaz na birališta. Španske vlasti ranije su zaplijenile glasački materijal, ali lokalni mediji javljaju da se na nekim biralištima nalaze nove glasačke kutije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije