... / Trump opet ostavio novinare bez riječi: Uzimam lijek za opasni virus

19. 05. 2020. u 07:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 7

Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako uzima hidroksiklorokin, lijek za malariju za kojim je posegnuo, unatoč upozorenjima oko njegove upotrebe, kao za preventivom protiv zaraze koronavirusom.

"Uzimam ga već sedmicu i po. Jednu pilulu dnevno", rekao je novinarima Trump.

Američki predsjednik ovo je objavio dajući izjave novinarima tokom susreta s predstavnicima ugostiteljske branše s kojima je razgovarao o učincima koronavirusa, prenosi Hina.

Prije nekoliko sedmica Trump je promovirao ovaj lijek kako potencijalni lijek za koronavirus, no studije koje su poslije toga napravljene pokazale su da ne pomaže u liječenju zaraze COVID-19.

Trump (73), koji se dnevno testira na koronavirus, kazao je da je pitao ljekara Bijele kuće je li u redu da uzima taj lijek, a ovaj mu je odgovorio: "Ako to želite".

Ovo otkriće uslijedilo je istovremeno s objavom američkog laboratorija Moderna Inc da je ostvario napredak u pronalaženju mogućeg cjepiva za koronavirus. Jedini lijek koji se do sada smatra potencijalnim lijekom za zarazu je remdesivir, lijek koji je rezerviran samo za bolničke pacijente. 

Netom poslije Trumpove objave tv kanal Fox News je intervjuirao dr. Boba Lahitu, koji je upozorio ljude da ne uzimaju hidroksiklorokin.

"Nismo ustanovili nikakav učinak", kazao je Lahita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA