Donald Trump zaprijetio Njemačkoj i oštro odgovorio Angeli Merkel

Radiosarajevo.ba
Donald Trump zaprijetio Njemačkoj i oštro odgovorio Angeli Merkel
0 / Arhiv
Donald Trump odgovorio je na komentare Angele Merkel kako je SAD za vrijeme Trumpova predsjedništva postao "nepouzdan trgovački partner za Njemačku".

Na Twitteru je američki predsjednik izjavio da Amerika ima "ogroman trgovački deficit s Njemačkom", i da oni "plaćaju mnogo manje nego što bi trebali za NATO i vojsku", te upozorio: "To će se promijeniti".

Njemačka je kancelarka u posjeti Bavarskoj naglasila da iako se s SAD-om, Velikom Britanijom i Rusijom trebaju održavati prijateljski odnosi, "Europljani moraju preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke".

Kazala je također i da su tradicionalna partnerstva zapadnjačkih zemalja ugrožene novim američkim predsjedništvom i Brexitom.

Te su se izjave nadovezale na one Trumpove, koji je rekao da mu treba više vremena da odluči hoće li SAD i dalje nastaviti podržavati pariski sporazum, što je isfrustriralo europske diplomate. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije