Trump obećao jače sankcije: Situacija sa Sjevernom Korejom će se riješit

Radiosarajevo.ba
Trump obećao jače sankcije: Situacija sa Sjevernom Korejom će se riješit
Sjedinjene Države pripremaju nove mjere da kazne Sjevernu Koreju zbog zadnjeg ispaljivanja balističkog projektila velikog dometa, rekao je u srijedu američki predsjednik Donald Trump nakon razgovora s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

"Danas će Sjevernoj Koreji biti nametnute dodatne jače sankcije. Ta će se situacija riješiti!", napisao je na Twitteru Trump nakon telefonskog razgovora s kineskim predsjednikom Xijem.

Balistički projektil, koji je pao u Japansko more, lansiran je u utorak u 18.17 sati po GMT-u iz Sain Nija na zapadu zemlje. Projektil je letio na većoj visini od svih prijašnjih projektila koji su dosad ispaljeni iz Sjeverne Koreje, prema podacima američkog ministarstva obrane.

Trump je rekao da je razgovarao s Xijem o sjevernokorejskim "provokativnim akcijama".

U telefonskom razgovoru Trump je naglasio odlučnost SAD-a u odbrani svog teritorija i svojih saveznika od "sve veće prijetnje koju predstavlja sjevernokorejski režim".

Novi interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Hwasong-15 sposoban je nositi nuklearnu bojnu glavu i što znači da je Pjongjang "konačno ostvario veliki historijski cilj te postao nuklearna sila u punom smislu", rekao je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u izvještaju koje je objavila državna novinska agencija KCNA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije