Sjeverna Koreja: Novim projektilom mogli smo pogoditi New York ili Washington

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja: Novim projektilom mogli smo pogoditi New York ili Washington

U objavi na državnoj televiziji Sjeverna Koreja rekla je da je potvrdila da je jučer lansirani interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Hwasong 15 ima te da ima "znatno veće prednosti u taktičkim i tehnološkim specifikacijama i tehničkim karakteristikama" nego balistički projektil Hwasong 14 koji je dva puta testiran u julu ove godine.

U prvom sjevernokorejskom testu u 75 dana, projektil je ispaljen na vrlo strmoj putanji te je letio 53 minute. Dosegnuo je visinu od 4,475 km i letio oko 950 km u daljinu, objavila je Sjeverna Koreja. Projektil je pao u Japansko more oko 370 kilometara od obale Japana.

 "Ako su današnji brojevi točni, u slučaju da je ovaj projektil bio ispaljen na standardnoj putanji umjesto na ovako strmoj, mogao bi imati domet veći od 13.000 kilometara",  rekla je Unija zabrinutih znanstvenika iz SAD-a. To konkretno znači da bi projektil u teoriji mogao dosegnuti bilo koji dio kontinentalnog teritorija SAD-a, uključujući New York i Washington D.C, prenosi Reuters.

Nakon što je test završio sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un rekao je da je s projektilom Hwasong 15 Sjeverna Koreja "napokon postigla veliki povijesni uspjeh i kompletirala nuklearne snage države".  

Sjeverna Koreja također je objavila da je projektil bio opremljen sa super-velikom i teškom bojnom glavom" i dodala da će nuklearno oružje koristiti samo u obrambene svrhe.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije