Pentagon potvrdio: Sjevernokorejski projektil pao u Japansko more

Radiosarajevo.ba
Pentagon potvrdio: Sjevernokorejski projektil pao u Japansko more
Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil u srijedu u 03.30 sati po lokalnom vremenu iz regije sjeverno od glavnog grada Pjongjanga, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Sjevernokorejski projektil ispaljen je prema istoku, a japanska vlada procijenila je da je projektil letio oko 50 minuta, te da je pao u more u području japanskog državnog pojasa.

Pentagon navodi da je sjevernokorejski interkontinentalni balistički projektil prešao oko hiljadu kilometara prije nego što je pao u Japansko more, javlja CNN.

"Detektirali smo lansiranje projektila iz Sjeverne Koreje. Trenutno procjenjujemo situaciju i iznijet ćemo više detalja kada isti budu dostupni", rekao je glasnogovornik Pentagona, brigadir Robert Manning.

Predsjednik SAD-a, Donald Trump, rekao je kako je novo lansiranje projektila od strane Sjeverne Koreje "situacija koju će SAD riješiti", prenosi Reuters.

Južna Koreja tvrdi da je njihova vojska odgovorila vojnom vježbom, a premijer Japana, Shinzo Abe, sazvao je hitni sastanak kabineta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije