Trump: COVID-19 ćemo liječiti konvalescentnom plazmom

Radiosarajevo.ba
Trump: COVID-19 ćemo liječiti konvalescentnom plazmom
Foto: EPA / Donald Trump

Kao što je i najavljeno, američka Agencija za lijekove i hranu autorizirala je terapiju konvalescentnom plazmom. Donald Trump je na vanrednoj konferenciji za novinare ovo nazvao historijskom prekretnicom u borbi protiv koronavirusa.

"Ovo je stvarno historijski dan. Radi se o moćnoj terapiji koja omogućava transfuziju vrlo jakih antitijela iz krvi oporavljenih pacijenata kako bi pomogli pacijentima koji se bore s infekcijom. Rezultati pokazuju da je to liječenje izuzetno uspješno", rekao je Trump na press konferenciji i pozvao ljude koji su se oporavili od COVID-19 da doniraju svoju krv.

Podsjetimo, naučnici su već ranije rekli kako se tu ne radi o nikakvoj revolucionarnoj metodi, već o terapiji koja je već iskušena na 70.000 pacijenata. Doduše, dodaju da ta takva terapija ima jako dobrih strana, ali da se ne radi o nikakvoj prijelomnoj tački borbe protiv virusa. Upozoravaju da je još uvijek puno nepoznatih stvari o liječenju konvalescentnom plazmom i prije svega - ne znaju je li djelotvorna.

"Ovo smo dugo vremena tražili i ova terapija će spasiti mnoge živote. Samo ću reći da smanjuje smrtnost za čak 35 posto, a već se 100.000 ljudi prijavilo da doniraju svoju krv", dodao je Trump.

On je zahvalio donatorima i nagovijestio da će javnost ubrzo čuti i za cjepivo.

"Trenutno se bavimo uklanjanjem nepotrebnih prepreka", ustvrdio je američki predsjednik.

Kada su novinari suočili Trumpa s riječima naučnika da to nije nikakva prekretnica, Trump se jednostavno povukao, tako da je cijela konferencija trajala samo sedam minuta.

O metodi konvalescentne plazme i ranije se govorilo, pa čak je i savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci bio sumnjičav po tom pitanju, a Trump je bio izrazito ljut na Agenciju za hranu i lijekove što je odgađala dozvolu za korištenje te metode, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije