Trinaest američkih rafinerija nafte ispustilo hemikaliju koja uzrokuje rak

0
Radiosarajevo.ba
Trinaest američkih rafinerija nafte ispustilo hemikaliju koja uzrokuje rak
EPA / Rafinerija

Trinaest američkih rafinerija nafte emitiralo je benzen, hemikaliju koja uzrokuje rak u koncentracijama koje su prošle godine premašile savezne granice, pokazuju vladini podaci koje je u srijedu objavila zelena skupina Environmental Integrity Project (EIP).

Studija se temelji na drugoj punoj godini prikupljanja podataka koje su trebale objaviti američke rafinerije otkako je Agencija za zaštitu okoliša (EPA) 2015. godine zahtijevala kontinuirano praćenje onečišćenja zraka oko biljaka, radi zaštite obližnjih zajednica, od kojih su mnoge nerazmjerno siromašne, crne i latinoameričke.

U 2019. godini jedanaest rafinerija našlo se na popisu, sada je to za dvije više. Za osam od 13 rafinerija razina benzela premašila je EPA-in standard od devet mikrograma po kubičnom metru zraka na ogradi rafinerije, krajem svakog tromjesečja 2020. godine, navodi se u izvještaju.

Kada rafinerije nadgledaju rezultate koji premašuju razinu ispusta benzena u zrak, program zahtijeva od njih da poduzmu analize temeljnih uzroka i korektivne mjere za smanjenje benzena, navodi EPA u priopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije