Osuda privođenja novinara Vahidina Mujagića, snimao Rafineriju u Bos. Brodu

0
Radiosarajevo.ba
Osuda privođenja novinara Vahidina Mujagića, snimao Rafineriju u Bos. Brodu
FOTO: Arhiv / Rafinerija nafte u Brodu

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju današnje privođenje dopisnika O kanala Vahidina Mujagića, kojeg su policijski službenici priveli dok je bio na radnom zadatku u Bosanskom Brodu.

Dok je snimao Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu, novinaru Mujagiću prišli su policajci i uz obrazloženje da nije dozvoljeno snimati Rafineriju, zahtijevali oduzimanje snimaka, potom su priveli novinara u policijsku stanicu i izdali mu prekršajni nalog za neovlašteno snimanje, naveli su iz Udruženja BH novinari.

U prijavi Liniji za pomoć novinarima, Mujagić ističe kako nigdje na mjestu gdje je snimao Rafineriju nije bio istaknut znak da je zabranjeno snimanje.

Također, novinar nije ulazio u sam objekat Rafinerije, a cilj mu je bio da snimi gasovodne cijevi koje je prije nekoliko dana postavila Republika Hrvatska, i to na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Uvažavajući sve legalne procedure i pravila koja važe kada je riječ o snimanju/fotografisanju pojedinih zaštićenih objekata, Upravni odbor BH novinara smatra da je privođenje novinara O kanala u policijsku stanicu u Bosanskom Brodu bilo bespotrebno i neopravdano, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je kolega Mujagić priveden dok je obavljao novinarske zadatke u interesu javnosti i od značaja za sve građane Broda i BiH. Osim toga, upozorenja o zabrani snimanja određenih objekata moraju biti jasno istaknuta na vidnim mjestima i na svim pravcima iz kojih se prilazi tim objektima.

Informisanje bh. građana o postavljanju gasovodnih cijevi na teritoriji BiH od strane druge države – Hrvatske je tema od prioritetnog značaja za javnost i nikako se ne referira na odluku menadžmenta o zaštiti teritorije Rafinerije od nedozvoljenog snimanja. Isto tako, reakcija policije – privođenje novinara u policijsku stanicu, nije bila srazmjerna niti je predstavljala balans između prava na slobodu izražavanja i prikupljanja informacija/snimaka od značaja za javnost, sa jedne strane, i zabrane snimanja posebnih objekata, sa druge strane.

Ukoliko je novinar počinio neki prekršaj, svakako da za to treba odgovarati u skladu sa zakonom. Međutim, hapšenje i pritvaranje novinara dok je obavljao novinarske zadatke u interesu javnosti predstavlja grubi atak na medijske slobode i novinarska prava, zaključuju u Udruženju.

Novinari i svi drugi medijski profesionalci u Bosni i Hercegovini često ističu da imaju veoma dobru komunikaciju sa policijskim službenicima i predstavnicima policijskih institucija. Ovakvi incidenti narušavaju takav odnos i sigurno ne doprinose uzajamnom razmijevanju između dvije profesije.

Upravni odbor BH novinara stoga poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a i službenike Policijske stanice Brod da detaljno ispitaju ovaj slučaj i učine sve što je u njihovoj moći kako bi se ovakvi incidenti u budućnosti spriječili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije