Preminula poznata bh. radio novinarka Suzana Đozo

0
Radiosarajevo.ba
Preminula poznata bh. radio novinarka Suzana Đozo
Facebook / Suzana Đozo

Suzana Đozo, poznata bh. radio novinarka i dobitnica najvećeg priznanja Radija BiH Zlatna značka nažalost preminula je. Ovu tužnu vijest na svom Facebook profilu potvrdio je njen supug Nedžib Đozo.

U njenoj biografiji stoji da je završila FPN u Sarajevu, smijer Žurnalistika. Skoro cijeli radni vijek provela u radio novinarstvu.

U periodu 1978–1992. bila je zaposlena na Radio Sarajevu kao novinarka u Unutrašnjopolitičkoj redakciji, potom urednica u IP, urednica Vijesti, Dnevnika, te kontakt-emisija Otvoreni studio i političkog magazina Dežurni mikrofon.

Na takmičenju jugoslavenskih radio-stanica u Ohridu 1987. za vođenje i uređivanje centralne informativne emisije osvojila drugo mjesto. Urednica Dopisničke redakcije 5 godina, tj. do 1993. godine. Od 1992. Radio Sarajevo se transformira u Radio BiH, u kome od 1993. do 1995. obavlja dužnost šefice DESK-a.

Nakratko, 1996.-1997. radi u printanom novinarstvu tj. kao redaktor u DESK-u lista «Oslobođenje». U periodu 1997- 2001. zaposlena na Radiju Stari grad kao urednica programa, urednica i voditeljica političkih, informativnih, kontakt-emisija, edukatorica mladih novinara. RSG je u tom periodu dvaput (1997. i 1998.) proglašavan Radijem godine. Kao autorica osvojila 1999. prvu nagradu Udruženja novinara BiH za radio-emisiju („Zajedno“ RSG) i prvo mjesto u izboru za najbolju radio-reportažu Alter media festival „Mostar 99“ (Đ.Balašević ponovo u Sarajevu). Od 2001. pa do 2011. godine radi u RTVFBiH kao urednica Informativnog programa Federalnog radija, a nakon toga, pa do umirovljenja 2015. kao urednica smjene u DESK-u i autorica reportaža, specijalnih emisija, intervjua.

Kao urednica IP RFBiH educirala tj. vodila praktičnu nastavu za više generacija studenata 4. godine FPN Odsjek žurnalistike.

Od Suzane se na društvenim mrežama oprostio njen suprug Nedžib Đozo.

“Otišao je moj život. Čekaj me. Čekaj me da zajedno lutamo”, napisao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije