Reakcije / Tramp: Biden je ponizio SAD kao niko do sada u historiji

18. 08. 2021. u 08:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bivši američki predsjednik Donald Tramp poručio je da je zbog katastrofe koja se dogodila u Afganistanu njegov nasljednik Joe Biden ponizio SAD više nego bilo koji drugi predsjednik u historiji.

"Ovo je užasno vrijeme za našu zemlju. Mislim da svih ovih godina naša zemlja nije bila toliko ponižena. Ne znam kako to da nazovete, vojnim porazom ili psihološkim porazom", rekao je Tramp u utorak za Fox News.

Bivši američki predsjednik uporedio je situaciju s iranskom talačkom krizom 1979. godine i zapitao da li će sadašnja administracija SAD svojim odlukama izazvati gori razvoj događaja, pošto talibani svojim punktovima okružuju međunarodni aerodrom u Kabulu, a postoje izvještaji o premlaćivanju i drugom nasilju.

Tramp je rekao i da su scene zabilježene tokom vikenda, kada su Afganistanci koji su visili uz trup teretnog aviona vojske SAD, a kasnije i nastradali kada je avion počeo da uzlijeće, veće poniženje nego evakuacija američke ambasade u Sajgonu 1975.

On je kazao i da je, tokom prošlogodišnjih pregovora, upozorio talibanskog vođu Abdula Ganija Baradara da će SAD deset puta jače uzvratiti udarac ako neki Amerikanac bude povrijeđen ili ako snage militanata prodru u zabranjena područja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)