Biden: Na teži način sam naučio da nije bilo vrijeme za povlačenje američkih snaga

2
Radiosarajevo.ba
Biden: Na teži način sam naučio da nije bilo vrijeme za povlačenje američkih snaga
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Joe Biden, predsjednik SAD

Američki predsjednik Joe Biden se zbog situacije u Afganistanu.

"Naša misija u Afganistanu nikada nije trebala biti izgradnja nacije. Nikada nije trebala stvarati jedinstvenu, centraliziranu demokraciju", rekao je Biden.

Biden je rekao da je naslijedio odluku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da povuče trupe iz Afganistana do kraja maja, a njegova su dva izbora bila slijediti taj sporazum ili eskalirati sukob slanjem još hiljada američkih vojnika u borbu protiv talibana.

Plenković otvorio 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru: "Pokazuje povezanost Hrvatske i BiH"

Plenković otvorio 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru: "Pokazuje povezanost Hrvatske i BiH"

"Uporno stojim iza svoje odluke. Nakon 20 godina, na teži sam način naučio da nikada nije bilo dobro vrijeme za povlačenje američkih snaga", komentirao je Biden, piše Dnevnik.hr.

Priznao je da nije očekivao ovako brzu rekciju talibana.

"Otišao sam u Afganistan prije gotovo 20 godina s jasnim ciljevima - uhvatiti one koji su nas napali 11. septembra 2001. i pobrinuti se da Al Qaeda ne može koristiti Afganistan kao bazu iz koje će nas ponovno napasti. Učinili smo to. Oštro smo to učinili, degradirali Al Qaidu i Afganistan. Nikada nismo odustali od lova na Osamu bin Ladena i dobili smo ga. To je bilo prije deset godina. Naša misija u Afganistanu nikada nije trebala biti izgradnja nacije", objasnio je Biden.

Jasno je dao do znanja talibanima da ako napadnu osoblje ili poremete operaciju - američki će odgovor biti brz i snažan.

"Ako je potrebno, branit ćemo naš narod", rekao je Biden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije