Tragedija u Srbiji: Preminula porodilja ubrzo nakon porođaja, bila na respiratoru

Radiosarajevo.ba
Tragedija u Srbiji: Preminula porodilja ubrzo nakon porođaja, bila na respiratoru
Foto: Wikimedia / Klinički centar Niš

Ljekari Kliničkog centra u Nišu porodili su sinoć trudnicu (34) iz Vranja, koja je bila pod sumnjom da je zaražena koronavirusom i koja je bila priključena na respirator.

Ona je na svijet donijela dječaka koji je trenutno u stabilnom stanju, ali je majka, nažalost, uprkos velikom trudu niških ljekara, preminula.

"U posljednjih 24 sata došlo do progresivnog pogoršanja zdravstvenog stanja trudnice. Na kontrolnom ultrazvuku utvrđeno je da je plod vitalan, pa je multidisciplinarni tim ljekara sastavljen od ginekologa, anesteziologa i pedijatra zbog pretećeg smrtnog ishoda majke, obavio porođaj carskim rezom. Intervencija je zahtjevala nadljudske napore ljekara, u više navrata rađena reanimacija i dijete je rođeno živo. Beba koja je rođena u 26 gestacijskoj nedjelji nalazi se na odeljenju Neonatologije Kliničkog centra u Nišu", saopćio je Radmilo Janković, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

On je izrazio žaljenje što je majka preminula.

"Nakon porođaja došlo je do novog srčanog zastoja i uprkos našim naporima porodilja je preminula", rekao je Janković.

Trudnica je u nišku bolnicu sa simptomima zaraze koronavirusom stigla 3. jula, a od 18. jula nalazila se na respiratoru.

Anđelka Slavković, direktor Klinike za dječju hirurgiju i ortopediju, kazala je da je beba trenutno u stabilnom stanju.

"Ona je porođena sinoć oko 20 sati carskim rezom, rodila je dijete teško 900 grama. Nažalost, majka je preminula, a beba je preživjela. Dijete je na mehaničkoj ventilaciji i trenutno nije životno ugroženo", saopćila je Slavković.

Ovo je druga trudnica koja je preminula od posljedica zaraze koronavirusom u niškoj bolnici. A.P. iz Orljana koja je također bila na respiratoru podlegla je zarazi 21. jula dan nakon što je rodila muško dijete koje je takođe preminulo, prenosi Telegraf.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije