Tijelo Jamala Khashoggija je vjerovatno spaljeno

Radiosarajevo.ba
Tijelo Jamala Khashoggija je vjerovatno spaljeno
Foto: Twitter / Jamal Khashoggi
Tijelo novinara Jamala Khashoggija je vjerovatno spaljeno - navodi Al Jazeera u svojem dokumentarnom filmu.

Nakon ubistva, tijelo saudijskog novinara je spaljeno u velikoj peći u rezidenciji konzula Saudijske Arabije u Istanbulu.

Ovu pretpostavku navodi Al Jazeera u svojem novom dokumentarnom filmu koji tematizira ubistvo novinara. U dokumentarcu je istaknuto da je vlast Turske pratila vatru u vanjskoj velikoj peći i to u danima kada su u dom konzula donesene vreće za koje se pretpostavlja da su u njima bili dijelovi tijela Khashoggija.

U razgovoru za Al Jazeeru, radnik koji je pravio peć je potvrdio da je ona pravljena po specifikacijama saudijskog konzula. Prema njegovim riječima, ona je morala biti duboka i izdržati temperaturu višu od hiljadu stepeni Celzijusovih, što je dovoljno vruće da topi metal.

Vlast Turske je naglasila da je u ovoj peći spaljivano životinjsko meso kako bi se prikrilo kremiranje saudijskog novinara.

Osim toga, na zidovima ureda saudijskog konzula su pronađeni tragovi Khashoggijeve krvi i to nakon što je uklonjena boja koju su nanijeli pripadnici tima ubica poslije smrti kolumniste Washington Posta 2. oktobra prošle godine.

Kako navodi Al Jazeera, dokumentarni film je zasnovan na razgovorima sa zvaničnicima sigurnosti, političarima i prijateljima Khashoggija.

Tvrdi se da je novinar, inače kritičar vlasti u Saudijskoj Arabiji, ubijen nakon što je ušao u konzulat u Istanbulu želeći da dobije dokumente potrebne da oženi zaručnicu Hatice Cengiz, koja je iz Turske.

Al Jazeera podsjeća da je vlast Saudijske Arabije na početku demantovala da je Khashoggi ubijen tvrdeći da je konzulat napustio živ. Potom je Rijad priznao ubistvo kazavši da su njegovi počinioci "odmetnuti elementi".

Izvještaj CIA-e navodi da je saudijski prijestolonasljednik naredio ubistvo novinara.

Za ubistvo je optuženo 11 osoba koje Saudijska Arabija odbija isporučiti Turskoj.

U istragu slučaja su se uključile i Ujedinjene nacije. Istragu predvodi specijalna izvjestiteljica Agnes Callmard koja je ubistvo nazvala "brutalnim i unaprijed isplaniranim, a koje su isplanirali i izveli zvaničnici države Saudijske Arabije".

Međunarodna istraga je pokrenuta krajem januara i zvanični izvještaj se očekuje u junu ove godine, piše Al Jazeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije